Sneller dan je kijken kunt | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Kris kras door de duinen

Sneller dan je kijken kunt

Zonovergoten dagen. Dat is toch wat je van de zomer verwacht. Net terug van vakantie val ik echter midden in een regenachtig Hollands zomertje. En dat terwijl ik zo'n mooi zonnig verhaal voor mijn column had klaarstaan. Eén van de spannendste beesten in het duin zoek ik namelijk op zonnige dagen en dan op het heetste stukje van het duin.

Op de zandige stukken van hellingen die vol in zon liggen jaagt namelijk een vervaarlijk uitziende rover; de bastaardzandloperkever . Dat vervaarlijke zie je vooral goed als hij even stilstaat en je wat dichterbij kunt komen. Maar dat valt niet mee. De bastaardzandloperkever loopt namelijk flink hard. En soms vliegt of springt hij ook nog een stuk. Je moet dus wel geduld en geluk hebben om hem goed te zien. Maar als je hem dan eindelijk goed in het vizier hebt vallen de enorme kaken onmiddellijk op. Zelfs als je niets weet van zijn roofzucht zou je als mededuinbewoner op de vlucht slaan wanneer de bastaardzandloperkever verschijnt. Die kaken gebruikt de kever om zijn prooi van harde delen te ontdoen. Daarna zuigt hij het slachtoffer smakelijk leeg.

De larve van de bastaardzandloperkever is nog vraatzuchtiger maar erg lui. Hij maakt een vangschacht waar hij onderin op de bodem wacht tot er een prooi in het kuiltje valt. Zo eet hij zich vol met mieren en andere kleine insecten. En als hij uit zijn jasje groeit vervelt hij naar een groter jasje tot hij volwassen is. Eenmaal volwassen schuilt de bastaardzandloperkever alleen nog in een holletje als de zon achter de wolken verdwijnt. Dan is er buiten even niks te vangen.

Het angstwekkende uiterlijk van de volwassen kever zorgt er vast voor dat deze rover hard moet lopen om zijn prooi te bemachtigen. Maar snel lopen en stukjes vliegen hebben wel een nadeel. De facetogen van de kever houden dat snelle bewegen slecht bij. Ze gaan domweg sneller dan ze zien kunnen. Gevolg is een wazig beeld en dat helpt dan weer niet om je prooi te pakken te krijgen. Om weer even scherp te stellen staan de roofkevers steeds even stil. Kijk en daar wacht ik dan weer even op om een scherpe foto te maken.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>