De begraafplaats moet in de toekomst als gedenkpark worden geëxploiteerd. | Foto: WS
De begraafplaats moet in de toekomst als gedenkpark worden geëxploiteerd. | Foto: WS

Politieke discussie over gemeentelijke monumenten

Politiek Politiek

raad ♦ Deze week zijn er in de commissievergadering een aantal onderwerpen die al eerder de gemoederen bezig hielden. Het landjepik door burgers van de gemeentelijke grond, de algemene begraafplaats, de samenwerking met Noordwijkerhout en de lokale historische panden staan borg voor uitgebreide discussies.

Peter van Bockhoven (LSNZ) riep vorige week nog het college nadrukkelijk op om te stoppen met de plannen van een gemeentelijke monumentenlijst. Maar nu, zo blijkt, wil wethouder Fles het allemaal toch doorzetten. De fractievoorzitter van Lijst Salman zei in de raadsvergadering niets te zien in de bemoeizucht van de gemeente met private eigendommen. En al helemaal niets in de lijst van zogenaamde monumentale panden die eerder werd gepubliceerd. Hij waarschuwde zelfs luid voor bemoeizuchtige ambtenaren en adviseerde publieke om deze van de deur weg te jagen.

Wethouder Fles komt nu toch met haar voorstellen en wil daarvoor ook nog eens een bedrag van € 40.000 van de gemeenteraad, gedekt vanuit de algemene reserve. Om straks te kunnen komen met een aantrekkelijke stimuleringsregeling.


Samenwerking

Een terugkerend onderwerp blijft de samenwerking met Noordwijkerhout. In de commissievergadering moeten de partijen zich weer uitspreken over een nieuwe samenwerking. Deze keer moet er voordeel behaald worden op het gebied van personeel en organisatie. Aanleiding is dat zo'n samenwerking op het gebied van P&O met de gemeenten Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout per 1 januari 2017 wordt beëindigd. Want met de aanstaande samenwerking van Lisse in de ambtelijke fusie Hillegom, Lisse en Teylingen zou voor Noordwijk en Noordwijkerhout de afstand te groot worden En nu zien beide gemeenten duidelijk de meerwaarde in samenwerking op dit gebied door middel van een zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling. Per 1 januari zou dit een feit moeten zijn waarbij Noordwijk als centrumgemeente een rol moet vervullen. Dan zullen medewerkers vanuit het huidige P&O-samenwerking tussen Noordwijk,Noordwijkerhout en Lisse hier kunnen worden aangesteld. Het blijven samenwerken met Noordwijkerhout heeft als groot voordeel dat de kwetsbaarheid wordt ondervangen. Ook dat er een betere kwaliteit kan worden geleverd en er efficiencyvoordeel is te behalen. Het college benadrukt dat het niet gaat om fusie maar om gemeenschappelijke regeling in lichte vorm.

De begraafplaats

Al eerder was er volop discussie over de Noordwijkse begraafplaats aan de Oude Zeeweg.
De ontvangstruimte, de opbaargelegenheid en de grilligheid van de uitvaartbranche waren argumenten om tot een nieuwe aanpak te komen. Organisatie en administratie zouden opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. Het college wil nu €50 000,- van de gemeenteraad om de eerste nieuwe plannen te kunnen uitvoeren. Daarnaast jaarlijks € 45000,- voor dekking van een structureel tekort.
Het zou in de toekomst niet meer gaan over een begraafplaats maar om een gedenkpark. Waar ruimte is voor uitgebreide zakelijke exploitatie door commerciële bedrijven. Het college acht het mogelijk dat de lokale historische vereniging, lees de vrijwilligers van museum Oud Noordwijk, het onderhoud en beheer van de cultuurhistorische graven en de oorlogsgraven kan overnemen. Het college ziet ook risico's. Want in het voorstel wordt vastgesteld dat de markt in de uitvaartbranche grillig is en aan sterke wisselingen onderhevig. Er is wel sprake van een toenemend sterftecijfer,een verdubbeling van het aantal sterfgevallen in 2050 ten opzichte van 2010. Daarnaast is er de populariteit van natuurbegraven wat kansen biedt op winstgevende exploitatie. Daarom wil het college op de begraafplaats grenzend aan het duingebied natuurgraven en urnengraven aanleggen. Het college wil nu een uitstekend promotieplan laten schrijven waardoor risico's verwaarloosbaar zouden zijn.

Uit de krant