Theo Alkemade: 'Het zijn terriërs. | Foto: Twitter
Theo Alkemade: 'Het zijn terriërs. | Foto: Twitter

Schaalvergroting blijft politiek bezighouden

Politiek Politiek

Samenwerking ♦ De raadscommissie gleed tijdens een besluit over de Omgevingsdienst West Holland langzaam in een andere discussie. Voorschoten wil ook mee gaan doen en dat vindt iedereen best.

Theo Alkemade (CDA) kwam echter met een 'maar'. Dit resulteerde in de gezamenlijke vraag: 'In hoeverre moeten we maar groter en groter worden met gemeenschappelijke regelingen? Hij vond Taetske Visser (Puur) en Peter van Bockhove (LSNZ) aan zijn kant. Volgens de laatste moet de meerwaarde van de samenwerking nog altijd bewezen worden.


Daarnaast had hij een leuke kwalificatie voor de ODWH. 'Het zijn terriërs. Het is een soort hobby van de lieden. Als er eenmaal een brief is verzonden kom je nooit meer van ze af'.
Koppel (PvdA/GL) pleitte nadrukkelijk wel voor eenduidige aanpak in de regio. Alkemade, Visser en van Bockhove kregen bij hun opvatting 'wel lokaal maatwerk en niet de strakke regionale aanpak' de steun van wethouder Bakker. De wethouder wilde wel schaalvergroting maar zag de noodzaak van een evaluatie. Bakker: 'het gaat namelijk niet om de regeltjes maar om te komen tot een plezierige samenleving'.
Koppel bleek slechts bereid de regels te veranderen maar bleef vasthouden aaneen eenduidige aanpak in een grote regio. Visser en van Bockhove pleitten nadrukkelijk voor een openbaar raadsoverleg. Alkemade schaarde zich achter hen met het slotakkoord: 'Het moet niet gaan om een stiptheidsactie. We moeten het vloeiend houden en ons steeds weer de vraag stellen 'hoe gaan we in dit geval met de regels om'.

Uit de krant