Logo denoordwijker.nl
Foto: PR
Binder

25 000

  Column

In de politiek zijn getallen van groot belang. Maar vaak zijn getallen ook duizelingwekkend.

De miljoenen euro’s vliegen je regelmatig om de oren, Maar evenzo zijn er soms langdurige discussies over kleine percentages daarvan. Getallen zijn en blijven overigens wel van groot belang. Met getallen behoor je behoedzaam om te gaan. Getallen zijn vaak aanleiding tot discussie. Zo zaaide een artikel in deze krant recentelijk verwarring met publicatie van verwachtte bezoekersaantallen van Museum Noordwijk. Abusievelijk werd er een bezoekersaantal van 125000 gepubliceerd waarin de 1 overbodig was. Het ging dus om een prognose van 25000 bezoekers nadat het Museum Noordwijk straks zijn ambitieuze plannen zal hebben uitgevoerd. En zo’n abuis verdient hier dus een duidelijke correctie, inclusief een excuus. Daar hebben de hardwerkende vrijwilligers van het genootschap meer dan recht op! Dus bij deze.

Overigens is dit bezoekersaantal van 25000 ook ambitieus te noemen. Want bomschuiten, vissershuisjes en Noordwijkse klederdracht kunnen niet worden gezien als eerste trekpleisters. En ook de prachtige tekeningen en schilderijen van diverse kunstenaars hebben beperkte aantrekkingskracht, want die zijn er in veel andere musea namelijk ook. Maar de plannen van Museum Noordwijk zouden dit bezoekersaantal volgens de deskundigen zeker rechtvaardigen. Omdat het Museum Noordwijk nieuwe stijl precies zal gaan passen in de wereld van gewenste vernieuwingen op het gebied van culturele historie. En dus reageerde de Noordwijkse politiek heel opgewonden en ging men enthousiast akkoord met het collegevoorstel met daarin dus de duizelingwekkende getallen gemeenschapsgeld. Zoals die overigens gebruikelijk zijn in de wereld van kunst en cultuur en zeker niet te vergeten, bij sport.

‘Geld is niet belangrijk. Als je maar gelukkig bent!’, hoor ik en hoorde ik heel regelmatig. Maar intussen weten we dat geld zeker niet onbelangrijk is. Samen met de bezoekersaantallen zijn omzetcijfers en kostenplaatjes in Noordwijk (en niet alleen hier) bijzonder actueel.

Cijfers over de hotelbezetting zijn minimaal, de restauranthouders kunnen zich slechts uitsloven in de zogenaamde ‘take a way’ en het is werkelijk een barre situatie in de cafés.

Jawel, ondanks dat het volgens sommige naïevelingen maar om een griepje gaat, is de wereld door de pandemie in negatieve getallen terecht gekomen. Cijfers zijn ook hier belangrijk. En ook hierbij ga je duizelen. De miljarden vliegen in het rond, naast de minimale getallen bij theaters, sportevenementen en dus ook de musea. Niet normaal meer.

Maar er gloort hoop, er is licht aan het eind van de tunnel, de finish is in zicht en we gaan duizelingwekkend langzaam weer terug richting normaal.

En daarop moeten snel nieuwe cijfers worden gerealiseerd. Zodat we op de diverse terreinen, ook en misschien wel juist in Noordwijk, weer met de normale getallen te maken krijgen. Ook wat betreft het museumbezoek.

Meer berichten