Afbeelding
Foto:
Video

Paddenpatrouille op de bres voor padden in Noordwijk

Algemeen

Gewapend met een zaklamp en een geel hesje struint Cindy langs de drukke Duinweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Auto’s scheren voorbij. ‘Ach schatje.’ Voorzichtig bukt ze naar de grond. Voordat de auto’s de onverstoorbare pad grijpen, pakt Cindy het beestje op. Veilig zet ze hem aan de overkant.

Bijna iedere avond loopt een groepje vrijwilligers langs de berm van de weg om padden te spotten. De dieren zijn tussen februari en april actief en gaan aan de wandel. De wandeling is niet zonder gevaar. Tussen het duin, bos en de slootjes ligt een drukke weg. Niet iedere pad haalt de overkant.


Cindy ligt er wakker van. Ze vindt het vreselijk dat de dieren aangereden worden door de voorbij razende auto’s. Samen met andere vrijwilligers probeert ze zoveel mogelijk padden naar de overkant van de weg te brengen. Verspreid langs de weg lopen ze ieder hun eigen stukje patrouille. Twee uur lang wandelen ze op en neer, want een pad kan ook achter je rug om zo de weg proberen over te steken. 

De paddenpatrouille heeft al een flink aantal padden geholpen. Vorige week zijn er tijdens één avond al zo’n 140 padden gered. Voor andere dieren maakt de patrouille overigens geen uitzondering. Ook salamanders en kikkers worden een handje geholpen. 

De zaklampen en struinende vrijwilligers trekken een hoop aandacht tijdens de patrouille. Fietsers stoppen om te kijken en hardlopers vragen wat ze moeten doen als ze zelf nog kunnen doen als ze padden tegen komen op de hardlooproute. Zelfs een auto trapt uit nieuwsgierigheid op de rem. Helaas te laat voor een pad, die onder de wielen van de auto belandt. De bestuurder zelf heeft het niet door. Het koppel in de auto vraagt nieuwsgierig wat de vrijwilligers aan het doen zijn. Cindy legt vriendelijk uit dat ze zich bezighouden met de padden. De bestuurder vindt het een mooi gebaar van de paddenpatrouille en geeft ze een duimpje omhoog. Cindy is blij met de aandacht en hoopt op een stukje bewustwording. Het liefst zou ze borden langs de kant van de weg zien, of waarschuwingen op het wegdek. Maar de gemeente Noordwijk geeft nog geen gehoor aan de oproep van de paddenpatrouille. De vrijwilligers hopen dat iemand van het college van burgemeester en wethouders een keertje komt meelopen.

Uit de krant