Frits Koning (r) kreeg zijn onderscheiding uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink. | Foto: Gerk Kooy
Frits Koning (r) kreeg zijn onderscheiding uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink. | Foto: Gerk Kooy

Frits Koning benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Algemeen

Prof. dr. Frits Koning uit Noordwijkerhout is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de koninklijke onderscheiding op donderdagmiddag 1 juni, na afloop van een minisymposium en zijn afscheidscollege in het LUMC, uit handen van de Leidse burgemeester Henri Lenferink.

De immunoloog kreeg de onderscheiding vanwege zijn grote bijdragen aan het onderzoek naar immuungemedieerde ziekten, met name coeliakie (glutenintolerantie). Zijn onderzoek, waarbij hij gebruik maakte van innovatieve technologieën, heeft baanbrekende nieuwe inzichten opgeleverd in het ontstaan van ontstekingsziekten in de darm. Daarnaast heeft het geleid tot nieuwe inzichten in hoe het immuunsysteem wordt gevormd. 

Geboren in Noordwijk aan Zee

Koning, geboren in 1954 in Noordwijk aan Zee, studeerde biologie in Leiden en promoveerde in 1986 op de afdeling Immunohaematologie en Bloedbank van het LUMC. Na een verblijf van twee jaar in de Verenigde Staten, waar hij werkte op het National Institute of Health in Washington DC, keerde hij in 1988 terug op het LUMC. 1994 werd hij hoofddocent en in 2006 werd hij benoemd tot hoogleraar Immunologie en hoofd van de sectie.

Coeliakie

In 2004 werd Koning, voorzitter van het Coeliakie Consortium. Dit was een groot samenwerkingsverband tussen een aantal academische centra voor een betere diagnostisering en effectieve behandelmethoden van coeliakie en ontwikkeling van veiliger voedsel voor coeliakiepatiënten. Koning was van 2009 tot 2020 voorzitter van de Wetenschapscommissie van het LUMC en van 2009 tot 2022 mentor en vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit (2009-2022). 

Beloond

Hij was lid van de Medische Adviesraad van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en heeft zich 12 jaar ingezet als bestuurslid voor de Stichting MS Research. Professor Frits Koning heeft 22 promovendi begeleid en is auteur van 238 publicaties in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften en 20 publicaties in wetenschappelijke boeken. Zijn werk is beloond met een lange reeks nationale en internationale prijzen. 

Emeritaat

Hoewel hij nu officieel met emeritaat is, zal hij nog regelmatig te zien zijn op het LUMC waar hij nog een aantal promovendi onder zijn hoede heeft.

Directeur Floris van Overveld van de Nederlandse Coeliakie Vereniging bedankte Frits Koning bij zijn afscheid namens alle coeliakiepatiënten, ook die van de toekomst: “Mensen die straks leven in een wereld met een medicijn voor coeliakie. Of die geen coeliakie hebben ontwikkeld omdat we dan weten hoe het te voorkomen is. Als die realiteit er komt, is dat mede te danken aan jouw inspanningen.”

Uit de krant