Vlnr: Dennis Salman, Marleen van Steeg, Tim van Tongeren en Edith Alkemade. | Foto: Ina Verblaauw.
Vlnr: Dennis Salman, Marleen van Steeg, Tim van Tongeren en Edith Alkemade. | Foto: Ina Verblaauw.

‘Iedereen heeft baat bij heldere taal’

Algemeen

Laaggeletterdheid is iets anders dan analfabetisme. Iemand die laaggeletterd is kan wel lezen en schrijven, maar begrijpt dat tot een bepaald niveau. Er werd in de Duin- en Bollenstreek een Taalpact gevormd: “Iedereen heeft baat bij heldere taal”. Afgelopen week werd in de bibliotheek Noordwijk een opfrisbijeenkomst georganiseerd voor de beleidsmakers van de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse en Oegstgeest. Dat klinkt misschien saai, maar het werd een zeer inspirerende middag.

Door Ina Verblaauw

De middagvoorzitter, Esther van der Voort, gooide heel veel humor in haar betoog en zette vooraf enkele cijfers op een rij: één op de zes mensen heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of de digitale wereld. Meer dan 50 procent van de in Nederland geboren mensen is laaggeletterd. Op het MBO is tot 30 procent van de leerlingen laaggeletterd. Laaggeletterd is een breed begrip. Het kan zijn dat een brief van de gemeente onbegrepen wordt; door de Overheid naar een website worden verwezen kan als een hindernis worden ervaren of het lezen van een bijsluiter bij een medicijn. Om in de praktijk te ervaren waar laaggeletterden tegenaan lopen, was er een spel voor alle deelnemers. Het eerste team werd gevormd door de wethouders Dennis Salman (Noordwijk) Tim van Tongeren (Oegstgeest) en de raadsleden Teylingen Marleen van Steeg en Edith Alkemade. Ze gingen ‘met vakantie’ en hadden vijftien minuten de tijd om via opdrachten te bepalen hoe en waar naar toe. Om uiteindelijk de koffer te bereiken moesten er vier hindernissen worden genomen. Dat bleek een behoorlijk lastige opdracht. Alkemade: “Er ontbreken woorden, soms moesten er dingen gelezen worden in spiegelbeeld, en was er verwarring in de tekst.”

Schone taak

Door het missen van gedeeltes tekst konden de deelnemers de koffer uiteindelijk niet zelfstandig openen. Moraal van het verhaal: wanneer je een tekst leest, maar een aantal essentiële woorden niet begrijpt, kunt je zomaar verdwalen en dat wekt frustratie op. Aan de beleidsmakers de schone opdracht om meer begrijpelijke teksten naar de burgers te communiceren.

Uit de krant