Logo denoordwijker.nl
<p>In de Quarles van Uffordstraat werden stolpersteine gelegd ter nagedachtenis aan de familie Mendels.</p>

In de Quarles van Uffordstraat werden stolpersteine gelegd ter nagedachtenis aan de familie Mendels.

(Foto: Ina Verblaauw)

Stolpersteine ter nagedachtenis

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Het is een klein steentje van 10 bij 10 cm met een messing bovenplaatje. De stolperstein ligt voor het huis waar vandaan het slachtoffer is afgevoerd. De Nederlandse naam voor stolpersteine is struikelstenen. Niet om letterlijk erover te struikelen, maar om een buiging te maken om te lezen welke naam er op een steen staat gegraveerd. Met respect vanuit je hart.

Door Ina Verblaauw

In Noordwijk werden donderdag 29 september in totaal 13 steentjes geplaats bij de woningen van waaruit de mensen werden weggevoerd. Bij de Ludolph Berkemeierstraat 16, Quarles van Uffordstraat 74, Oude Zeeweg 74, Atjehweg 10 en zorgpark Willem van den Bergh aan de Zwarteweg. De steentjes werden gelegd door leerlingen van de Noordwijkse School. 

Mark Sijlmans, samen met Koen Marijt en Edith Tinga, initiatiefnemer voor de plaatsing van de stenen in Noordwijk, hield een indrukwekkende, persoonlijke toespraak. Burgemeester Verkley stond stil bij de beslissingen die burgemeester Van de Mortel in oorlogstijd van hogerhand moest nemen, wat uiteindelijk resulteerde in zijn ontslag. Rabbijn Marianne van Praag hield een warm en positief betoog over de Joodse gemeenschap in Nederland. “Er zijn momenteel beveiligingsmaatregelen rondom synagogen. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we bescherming vanuit de Overheid”.

De Noordwijkse Klezmerband Lou Sjoege zorgde voor de stemmige, muzikale omlijsting.

Meer berichten