Is er leven ná corona? | de Noordwijker
Logo denoordwijker.nl
Foto:
Pastorale column

Is er leven ná corona?

Vorige week woensdag hoorden we premier Rutte tijdens de laatste persconferentie zeggen dat het land stap voor stap weer wordt opgestart. We kunnen vanaf deze week weer naar de kapper of de fysiotherapeut. Straks mogen we weer op een terrasje zitten of een hapje gaan eten. Gelukkig maar, want niet alleen snakken de mensen er naar om weer ‘gewoon’ te kunnen gaan leven, maar ook voor heel veel ondernemers komen deze versoepelingen in het bestaande regime geen seconde te vroeg. 

Ook voor ons als kerken komt er weer wat ademruimte. Vanaf 1 juli kunnen we weer in de kerk gaan samen­komen om te vieren. Welis­waar is dat met de beperking van maximaal 100 personen en met anderhalve meter afstand van elkaar. Er is dus licht aan het einde van de donkere tunnel.

We hebben in een aantal kerken van de parochie al gekeken naar de indeling en het gebruik van de ruimte ná 1 juli. Hoe hou je de ‘veilige’ ander­halve meter aan? Hoe ga je mensen op verantwoorde wijze ontvangen? Het begint natuurlijk al bij het binnenkomen. Maar je moet er ook voor zorgen dat niet iedereen tegelijk weer naar buiten wil. Hoe moeten we stoelen neerzetten? Hoe gaan we de kerkbanken indelen? Waar kunnen mensen wel en niet zitten? Moeten mensen zich van te voren aanmelden voor een viering (zeg maar plaatsen reserveren) of blijkt er uiteindelijk toch genoeg ruimte te zijn? Heel veel vragen dus die nog niet allemaal zijn beantwoord.

Voorop echter staat dat we straks weer samen mogen komen als gemeenschap om ons geloof te vieren. Dat zal een opluchting zijn, ja een feest! Het leven ná corona begint dan. Een leven dat nog langere tijd zal worden gekenmerkt door beperkingen. Het is leven in een ander­halve-meter-samenleving, wetend dat het virus nog rondwaart en zo maar weer de kop kan opsteken.

Met andere woorden, hoe heerlijk het vooruitzicht van de tijd ná 1 juli ook is, voorzichtigheid en het gebruik van gezond verstand blijven van ons allemaal gevraagd. Leven ná corona wordt een gezamenlijke inspanning van alle mensen van goede wil.

Voor een pastoraal gesprek: 06-21817519.

Pastor Jan Lamberts 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225491&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225489&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=denoordwijker.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=220" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>