Drie milieuparkjes in gebruik genomen
Logo denoordwijker.nl
Wethouder Dennis Salman overhandigt een boeket aan de eerste gebruiker van het milieupark op het Kloosterplein. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder Dennis Salman overhandigt een boeket aan de eerste gebruiker van het milieupark op het Kloosterplein. | Foto: Ina Verblaauw (Foto: )

Drie milieuparkjes in gebruik genomen

Een groot probleem en een doorn in het oog van velen: het afval dat bij, in plaats van in de afvalcontainers wordt geplaatst. Bij wijze van proef werd donderdag 12 september door wethouder Dennis Salman het startsein gegeven voor het aanpakken van dit probleem door op drie plaatsen in Noordwijk maatregelen te treffen. De eerste inwoonster van Noordwijk die afval in de container plaatste, werd beloond met een fraai boeket bloemen.

Door Ina Verblaauw

Bij het Kloosterplein wordt heel veel afval rondom de containers neergezet. De gemeente heeft een containercoat laten aanbrengen. Een soort kleine tuintje gras met bloemen. Proeven hiermee elders in het land tonen aan dat een nette omgeving inwoners stimuleert het ook netjes te houden.

Een ander probleem speelt op het Bonnikeplein. Hier blijkt dat voornamelijk veel karton niet klein wordt gemaakt en de papiercontainers verstopt raken. Het oud papier komt in de verkeerde container terecht of wordt ernaast achtergelaten. Stickers met het juiste gedrag worden op de containers geplaatst. Op het Rederijkersplein wordt vooral veel grof afval achtergelaten. Via simpele beelden op de tegels rondom de containers wordt uitgelegd waar grof vuil kan worden ingeleverd.

De komende drie maanden zal de gemeente Noordwijk in kaart brengen welke effecten deze maatregelen hebben op het gedrag van mensen en wat het beste helpt. Daarna zullen de tuintjes verplaatst worden naar andere locaties binnen de gemeente. Bewoner aan het Kloosterplein Steven de Bruijne heeft dagelijks zicht op de containers. "De ergernis is groot. Elke dag ligt er enorm veel rotzooi en dat wordt vaak op incourante uren geplaatst. Sinds de tuintjes zijn geplaatst, heb ik er geen rommel meer gezien", zegt hij hoopvol. Een wens die door de gemeente van harte wordt ondersteund.

Meer berichten