Wethouder Dennis Salman krijgt er in een open brief van PUUR, D66 en de PvdA flink van langs. | Foto: WS
Wethouder Dennis Salman krijgt er in een open brief van PUUR, D66 en de PvdA flink van langs. | Foto: WS Foto: Picasa

Uiterst felle kritiek op wethouder Salman

Algemeen

> Oppositie komt met open brief aan de bevolking

Nog voordat er ook maar 1 raadsvergadering heeft plaats gevonden zoeken de oppositiepartijen de publiciteit met, op basis van het gepresenteerde coalitieakkoord, het onderwerp van mogelijk niet bebouwen van de bollengronden ten noorden van de wijk Boechorst. Publiekelijk bekend als Bronsgeest.

De VVD en het CDA waren eerder al tegenstanders van het verstenen van de entree van Noordwijk aan de Oostzijde. Zij voelen zich in hun voornemen tot heroverwegen van de eerder gemaakte plannen gesterkt door de verkiezingsuitslag. Omdat zij o.a. het niet bebouwen van Bronsgeest nadrukkelijk hebben ingezet als belangrijk punt in deze verkiezingsronde.
Terwijl de oppositiepartijen PUUR, PvdA en D66, samen met Groen Links en Lijst Salman, het bouwen in Bronsgeest juist heel belangrijk maakten. De eerste 3 schrijven nu in een open brief dat het genoemde voornemen van de coalitie negatieve gevolgen zal hebben voor Noordwijk. Zij voorzien dat er op korte termijn geen betaalbare woningen meer beschikbaar zullen komen. Zij beweren dat er 17 miljoen aan gemeenschapsgeld en 660 woningen door het afvoerputje zullen gaan.


Beslist Beter

Partijen halen fel uit naar Lijst Salman en met name wethouder Dennis Salman. Zij schrijven: 'Wethouder Salman doet niet wat hij belooft. In het verkiezingsprogramma "Beslist Beter" van Lijst Salman Noordwijk staat: 'Nieuwbouwwijk Bronsgeest wordt versneld gerealiseerd met 40% sociale woningen, met voorrang voor Noordwijkers'.
Opvallend is dat Groen Links zich niet heeft aangesloten bij deze aanval van de 3 partijen op wethouder Salman. Fractievoorzitter Louis Koppel: 'Bij een ingezonden brief vóór het raadsdebat aan de media te zenden heeft GroenLinks procesmatig geen goed gevoel bij. Als GroenLinks willen we eerst in debat met de coalitiepartijen en hen om uitleg van het akkoord vragen'. Deze wat meer collegiale opstelling weerhoudt Koppel er niet van om ook kritisch te kijken naar het coalitieakkoord: 'Dit neemt niet weg dat GroenLinks zich net als de andere oppositiepartijen grote zorgen maakt over de ontwikkelingen met betrekking tot sociale woningbouw'.


Wel of niet integer

Eerder al kwam de NWS met een felle reactie op de plannen van de coalitie. Zij beriepen zich op een overeenkomst van 18 december waarin prestatieafspraken werden gemaakt. Namens de gemeente Noordwijk was het wethouder Salman die de overeenkomst met de NWS en SHN ondertekende.
Daarop kwam al kritiek omdat het na de verkiezingsuitslag gebeurde en met de bijna zekere komst van een nieuwe coalitie wel erg opportuun was om nog snel even, slechts 2 weken voor de installatie van een nieuwe gemeenteraad, deze afspraken aan te gaan. Sommige politici bleken dit een slimme politieke zet te vinden. Anderen spraken van 'not done' en vroegen zich hardop af of je dit soort slimmigheidjes nog wel het voorbeeld van integere bestuurders mag noemen.

Wethouder Salman bleek niet bereikbaar om in te gaan op de verwijten van de 3 partijen. En daardoor kon hij geen antwoord geven op onze prangende vraag waarom op de valreep zo'n overeenkomst moest worden aangegaan. Waarom er niet gewacht kon worden op de installatie van de nieuwe raad en een nieuw college van B&W. Een bestaand college welke op het allerlaatste moment over de fusiedatum heen wil regeren, hoe integer is dat? Daarmee leggen ook de 3 partijen een bommetje onder hun eigen optreden.

In de wandelgangen klinken geluiden van nieuwe oplossingen binnen de nieuwe situatie. Daarbij is ook sprake van zogenaamd wakken vullen, sociale woningbouw op plekken binnen de bestaande dorpskernen. Als dit niet lukt dan hebben de 3 partijen mogelijk gelijk en komen er de komende 3 tot 6 jaar nauwelijks nieuwe betaalbare woningen bij en moeten starters, senioren en jonge gezinnen elders een woning zien te vinden.

Uit de krant