De overeenkomst voor Zon op Northgo werd woensdag getekend. | Foto: Ina Verblaauw
De overeenkomst voor Zon op Northgo werd woensdag getekend. | Foto: Ina Verblaauw

Handtekeningen gezet voor Zon op Northgo

Algemeen

Op het Northgo College vond woensdag 7 november de ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst tussen het Northgo College en de Coöperatie Zon op Northgo. Bestuurslid van het Northgo College Johan van der Plas schetst in het kort het ontstaan van het Geo Future Project: "Het neerleggen van duurzaamheidsproblemen bij de leerlingen met de uitdaging er een oplossing voor te bedenken." Het project startte drie jaar geleden.

Door Ina Verblaauw

Een groepje leerlingen bedacht toen dat het dak van de school uitermate geschikt zou zijn voor het plaatsen van 900 panelen. De school heeft aan 300 panelen voldoende om in de eigen energiebehoefte te voldoen. De overige 600 panelen zouden geschikt zijn om 60 huishoudens van energie te voorzien.

Het idee, door de aanwezige leerlingen zelf verwoord, werd opgepakt door Rob de Mooij buurtbewoner van de school. De Mooij is inmiddels voorzitter van de in december 2017 opgerichte coöperatie Zon op Northgo. "Ik liep zelf al langer met het idee rond, dat het platte dak van de school uitermate geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De gesprekken met het bestuur van de school kwamen op gang. Van der Plas bedankte de Mooij voor deze gesprekken en het doorzettingsvermogen en enthousiasme om dit project neer te zetten.

Wethouder Marie-José Fles was aanwezig namens de gemeente en als jurylid bij de beoordeling drie jaar geleden van de door de leerlingen ingediende ideeën. "Het ging toen om een combinatie van ideeën en bruikbaarheid. Het is een maatschappelijk belang dat wij met elkaar dergelijke projecten opstarten. De gemeente Noordwijk ondersteunt door middel van subsidies deze initiatieven".

Er zijn in Noordwijk meerdere gebouwen met platte daken, waar ook zonnepanelen kunnen worden geplaatst". Een veel gehoorde klacht is dat het rendement pas na vele jaren is terugverdiend. Dat wordt volmondig beaamd. "Maar doe het niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor de volgende generatie". Voor meer informatie over het project: www.zonopnederland.nl of info@zonopnorthgo.nl

José Fles in geanimeerd gesprek met mantelzorgers. | Foto: Ina Verblaauw

Uit de krant