Afbeelding

Het Jan Verwey Natuurcentrum

Algemeen

Hierboven ziet u een idyllisch plaatje van het toenmalige Jan Verwey Natuurcentrum aan de Weteringkade, nog helemaal omgeven door een tuin en bomen en een prachtige antieke vaas, die tijdelijk was uitgeleend door de bewoners van het landgoed Offem.

Sinds 1983 heeft de grote Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk een eigen ruimte, waarin tentoonstellingen worden gehouden, lezingen worden gegeven en allerlei cursussen en rondleidingen worden verzorgd op het gebied van natuur en milieu. Hoe kwam deze bijzondere ruimte tot stand? De aanleiding was een tweetal schenkingen van een aanzienlijk boekenbezit van oud-leden: de heer Vermaas en de naamgever Jan Verwey. Voorwaarde van de laatste was, dat zijn totale boekenschenking ten dienste zou moeten staan van het publiek uit de wijde omgeving. Dit betekende dat dit alleen gerealiseerd kon worden in een voor ieder toegankelijke ruimte. Daarvoor werd eerst contact gezocht met de Openbare Bibliotheek. Dit ging niet door. Een tijdelijke oplossing werd gevonden in een kelder onder het huidige boekenantiquariaat Moby Dick in de Schoolstraat. Bij de opening door burgemeester Bonnike verklaarde hij deze oplossing maar armoedig te vinden en dankzij zijn zoektocht werd de oude Openbare Bibliotheek gevonden, die leeg kwam te staan, omdat de bibliotheek inmiddels nieuwbouw had betrokken.
Vele leden van de natuurvereniging gingen direct aan de slag en wisten de leegstaande ruimte in korte tijd om te toveren in een boeiende tentoonstellingsruimte en een sfeervolle zaal, waarin lezingen en bijeenkomsten konden plaatsvinden. In een kleinere zaal ernaast werd ruimte gemaakt voor activiteiten voor kinderen, leerlingen enz. Op 16 juni 1984 werd dit nieuwe natuurcentrum officieel geopend door Piet Steltman. Op bovenstaande foto is te zien, hoe dit gebouw er toen uitzag. Midden in de zomer van 2000 werd de Openbare School aan de Van Panhuysstaat getroffen door een felle brand, die dit gebouw grotendeels in de as legde. Omdat dit gebouw een officieel monument was kwam men tot het besluit, dat deze school herbouwd zou moeten worden. Maar dit kostte een grote hoeveelheid geld, die de gemeente niet direct kon ophoesten. Er kwam een plan om de hele omgeving opnieuw met woningen in te richten en uit de opbrengst hiervan zou de herbouw voor een groot deel gefinancierd kunnen worden. Dit betekende o.a. dat het Natuurcentrum hier zou moeten verdwijnen. In 2006 werd een tijdelijk onderkomen aan de Duinweg aangeboden, een gebouw waar vroeger de Chr. Mavo was gehuisvest. Op zich ook geen verkeerde ruimte en zeker voor de natuurvereniging geschikt. Intussen nam de reconstructie van het gebied tussen Weteringkade en Van Panhuysstraat een aanvang en werd er al nagedacht overeen hernieuwde vestiging in deze omgeving. Het werd een pand, dat werd gedeeld met de Openbare Bibliotheek, gelegen aan de Zilverschoon. Men kreeg hier een grote eigen ruimte voor werkgroepen en cursussen, een keuken en een bibliotheekruimte. De grote zaal voor presentaties, lezingen e.d. moest worden gedeeld met de Openbare Bibliotheek. Zo werd het Jan Verwey Natuurcentrum in een nieuw jasje gestoken en biedt tot op de dag van vandaag een belangrijke natuurbeleving voor velen.

Afbeelding

Uit de krant