Afbeelding
Foto: Mark Kras

Nachtegalen en de Grijze duinen

Algemeen

Natuur beheren is geen eenvoudig werk. Dat klinkt misschien wat raar. Of juist te voor de hand liggend. Maar ik wil het hier toch maar eens gelijk als stelling inbrengen. Het is natuurlijk wel prachtig mooi werk. Maar het is geen eenvoudig werk.

Dit jaar zullen flink wat struiken en bomen verdwijnen in het kader van de 'programmatische aanpak stikstof'. Door de uitstoot van stikstof door landbouw, industrie en vervoer, komen er extra voedingstoffen(m.n. Stikstof) in het duin waar met name struiken hard van gaan groeien. Om dit effect tegen te gaan, heeft de provincie geld beschikbaar – afkomstig van de veroorzakers van de uitstoot – om de effecten te compenseren. Want juist weinig voedsel in de bodem leidt tot veel soorten. Met name het kortgegraasde duin kent vele soorten en is bijzonder zeldzaam in Europa. Het Natura2000 beheerplan noemt dit grijs duin.
Grassen en struiken groeien goed op de door ons uitgestootte stikstof. Teveel stikstof betekent teveel begroeiing en minder van dit zeldzame 'grijze duin'. Dus helpen we de natuur dit grijze duin te behouden. Weghalen is het devies en dan beginnen we het liefst met woekerende exotische soorten als rimpelroos, zwarte engbloem en prunus. Maar ook duindoorns zullen eraan moeten geloven. Ai, en laat nu net in die duindoorns en ander struweel de grootste aantallen nachtegalen zitten van West-Europa.
Allereerst is een kaart gemaakt waar we struweel weg kunnen halen om stuivende duinen te krijgen ten behoeve van grijs duin. Daarbij zijn bekende plekken waar nachtegalen voorkomen, als de luwe zijde van de zeereep en plaatsen waar liguster en vlier staan, zoveel mogelijk gemeden. Op deze kaart zijn ook de gegevens gezet van alle vogelsoorten en hun broedvogelplekken. Zo blijkt dat, hoewel er na de werkzaamheden minder struiken zullen staan, dit op plekken is waar nachtegalen toch minder van gecharmeerd zijn.
Door zo te werk te gaan, kan ook in de wijze van werken rekening worden gehouden met kwetsbare natuur. Op steeds verder detailniveau krijgt het werk vorm. Daarbij namen ook de Vereniging Natuur en Vogelbescherming Noordwijk, Stichting Duinbehoud en particulieren die hun zorg hadden geuit deel aan de voorbereidende gesprekken. Nu alle gesprekken en veldbezoeken achter de rug zijn, worden vergunningen aangevraagd en de werken aanbesteed. Ook worden nog aanvullende natuur checks gedaan voor soorten die aangewezen zijn in het Natura2000 beheerplan en dus extra ontzien moeten worden. U ziet, dat natuurbeheer geen eenvoudig werk is. Daarom zal ik er vast nog een paar keer in detail op terugkomen.

Uit de krant