Afbeelding

Wat een weekend!

Algemeen

De zon dagenlang hoog aan de hemel. Toeristen in grote aantallen om ons heen. Lachende mensen in de winkelstraten. En uitbundige praalwagens op zaterdag langs de wegen trekkend.

Ik wist niet wat me overkwam toen ik me zaterdagochtend in alle vroegte richting de Noordwijkse Boulevard begaf. Op Panhuys en Quarles drommen met toeristen die kennelijk allemaal op weg waren naar de start van het bloemencorso. Het zag letterlijk zwart van de mensen. Die het allemaal kennelijk goed naar de zin hadden. Behalve dan die ene verkeersregelaar. Die nors en streng een wanhopige Golfbaanbewoner weigerde hem even langs het rood-witte schriklintje door te laten. En die mijn advies om in een volgend geval dit gewoon wat vriendelijker te communiceren al even nors pareerde met:' Ja, kom nou, als ik hier de hele dag vriendelijk moet zijn….'

Ook op de Boulevard drommen toeristen. Vanuit alle windstreken naar Noordwijk toegekomen om te genieten. Maar naast de toeristen ontwaarde ik ook een aantal hele belangrijke Noordwijkers. Vanuit het bedrijfsleven en uit de politiek. En nieuwsgierig als ik ben, volgde ik er een paar die op hun paasbest waren gekleed richting de imposante entree van een groot hotel. En daar ontwaarde ik nog veel meer Aziaten. Naast de burgemeester, de wethouders en de raadsleden. Toen deze officiële heren naar buiten werden geleid hield ik me eventjes achter een enorm standbeeld verscholen. En nam van daaruit waar dat veel lokale 'beroemdheden', in tegenstelling tot de Aziaten, meer interesse hadden in de verrukkelijk ogende en gratis aangeboden heerlijkheden die waren uitgestald in het buffet, dan in de oogverblindende bloemendecoraties op de diverse praalwagens.
Maar de oh's en ah's die van buitenaf tot mij doordrongen dwongen mij, nieuwsgierig als ik ben, om weer naar buiten te gaan. Waar ik nog net onze burgemeester Rijpstra, op zijn versierde fiets, rondjes zag rijden op de Boulevard. Luid toegejuicht door de vele Aziaten die dit met hun camera's en foto's makende telefoontjes wel wilde vastleggen. Aziaten zag in nauwelijks op de jaarlijkse en zeer gezellige Boerenmarkt bij Veldzicht. Tussen de flarden,die uit de rookkast van Kees kwamen door, zag ik wel veel dorpsgenoten. De zon maakte het ook voor hen, en aan de bezoekers van de gastvrije Johannahoeve, zo aangenaam mogelijk. Wel 'heul erg veul' Aziaten en ander buitenlanders ontwaarde ik in de bloeiende tulpenvelden van WAM. In de entree aan de oostzijde van Noordwijk, (de plek waar de cultuurbarbaren stenen willen stapelen om hiermee het uitzicht volledig te verwoesten) genoten de duizenden, die met een veelvoud van getuigende foto's weer zullen uitzwerven over de hele wereld. Bloemenbadplaats Noordwijk was dit weekend weer op zijn best. Zelfs de wind wilde geen spelbreker zijn. En de zon scheen weer voor iedereen. Voor Rijk en arm. Vanuit welk land dan ook. Zoals ik al zei: Wat een weekend.

Uit de krant