Rijpstra: 'Ook oud-wethouders worden aan de tand gevoeld’. | Foto: Wim Siemerink
Rijpstra: 'Ook oud-wethouders worden aan de tand gevoeld’. | Foto: Wim Siemerink

Onderzoek naar opzet

Algemeen

De handel en wandel van de diverse betrokkenen bij de herziening van de bestemmingsplannen blijft de politiek bezighouden. Vooral de zin 'in zijn algemeenheid wordt opzet ook niet uitgesloten', is een eigen leven gaan leiden.

De overduidelijke bevoordeling van grondeigenaren en ontwikkelaars werd reden voor politiek wantrouwen. Welk wantrouwen door de recente rapporten kennelijk niet is weggenomen. Ook al niet omdat de verantwoordelijkheid is gelegd bij een laaggeplaatste medewerker van een betrokken extern bureau. De kwalificatie 'ongeloofwaardig' is nog een van de meest milde reacties op de gepubliceerde uitleg. De VVD had daarom een debat over dit onderwerp aangevraagd.

De Noordwijkse gemeenteraad bleek het echter volkomen eens te zijn met de burgemeester. Die hen kort voor de raadsbijeenkomst in een vertrouwelijke brief had laten weten dat hij een vervolgonderzoek noodzakelijk acht.
De burgemeester gaf in een officiële verklaring te kennen dat hij tot deze conclusie is gekomen na overleg met de Commissaris van de Koning maar vooral met de Hoofdofficier van Justitie. Als voorzitter van de raad deed hij een niet tevergeefs verzoek om daarom de geplande politieke discussie hierover van de agenda te halen.


Rechercheren

Hij maakte bekend dat er inmiddels contacten zijn met een recherchebureau voor een nader, ongeveer 2 maanden durend, onderzoek. En dat er zo spoedig mogelijk een onderzoeksopdracht wordt opgesteld. Vanuit de raad meldde Roberto ter Hark dat hij het standpunt van de burgemeester kon waarderen, maar dat hij wel erg veel belang hechtte aan de formulering van de onderzoeksopdracht. Hij achtte het ook verstandig dat het onderzoek kan worden gedaan zonder de ballast van lokale politieke meningen. De gemeenteraad wordt echter wel degelijk betrokken bij de onderzoeksopdracht.

Opvallend was de bij herhaling gemaakte opmerking van Koppel (PvdA/GL). Die aan de burgemeester tot 2 keer toe vroeg dat vooral en nadrukkelijk gekeken zou worden naar de inbreng van leden van het voormalig verantwoordelijk college.
Waarbij hij de indruk wekte meer te weten over mogelijk discutabele zaken die daarin zijn opgeschreven. De burgemeester vroeg nader uitleg en zegde daarop toe dat deze drie heren zeker door de rechercheurs tijdens het onderzoek zoals hij het noemde 'aan de tand zouden worden gevoeld'.
Van Bockhove (LSN) vroeg de burgemeester naar de details in de zaken die zich de laatste dagen hebben voorgedaan, en waardoor hij besloot tot nader onderzoek. De burgemeester antwoordde dat diverse bewoners hebben gereageerd via email en brief op diverse publicaties. En juist die inbreng riep vragen op die aanleiding werden tot contact met justitie over de zaak. De genoemde inbreng kwam echter niet op tafel. Dus werd ook niet duidelijk of het hierbij ging om bewijsbare verdachtmakingen.

Uit de krant