Roberto ter Hark: 'Motie voor uitvoering van 60 oude moties'.
Roberto ter Hark: 'Motie voor uitvoering van 60 oude moties'.

College verzamelt moties

Algemeen Politiek

Met het indienen van niet minder dan 17 moties en 3 amendementen werd tijdens de begrotingsbehandeling een lange traditie voortgezet. Hierbij werd tegelijkertijd de onmacht van de gemeenteraad pijnlijk bevestigd.

Terwijl de gemeenteraad zich altijd presenteert als de grote baas van de gemeente Noordwijk, blijkt dat het college simpelweg de wensen en beslissingen van de gemeenteraad kan negeren.
Tijdens de begrotingsbehandeling bleek dat dit in de afgelopen jaren tientallen malen is gebeurd. Er zijn moties die dateren vanuit de vorige eeuw. Zo is er een mogelijk al in 1996 ingediende motie, voor het realiseren van een waterspeelplaats in het middengebied, die nog altijd moet worden uitgevoerd. Maar ook de recente motie, die het college opdraagt om heel snel de vreselijke palen aan het Jeroensplein te verwijderen, is niet uitgevoerd. Volgens een door de VVD ingediende motie om een vijftal nog uit te voeren moties nu pijlsnel uit te voeren, zouden er nog 60 moties onuitgevoerd op de plank liggen. Genoemde motie werd door wethouder Bakker afgeraden en door de VVD ingetrokken. Kennelijk omdat er in de praktijk geen gevolg aan zou worden gegeven.
De vraag is daarom ook gerechtvaardigd of het echt zinvol is om tijdens de begrotingsraad met moties te komen. Of dat dit slechts gaat om tijdelijke aandacht voor de partijen en een gebaar naar de achterban. Toch werden van de 17 moties er 9 aangenomen, 4 aangehouden en 4 verworpen. Zo kwam er nog geen ruimte voor tijdelijke woningen aan de Hereweg, blijft het parkeerbeleid rondom het strand hetzelfde, wordt het fietsparkeren nog niet opgelost en kon de motie Tegeltax het afvoerputje in.
De ideologische wens om als gemeente, ook in de nieuwe toekomst, energieneutraal te gaan opereren werd door iedereen omarmd en zal dus daardoor ook door het toekomstig college zoveel mogelijk geëffectueerd moeten worden.

Uit de krant