Afbeelding

Liefde

Algemeen Binder

Als politiek trendwatcher nam ik iets onwenselijks waar, wat vaker voor komt. Intimideren om dat wat je lief is te beschermen. Het gebeurt namelijk overal in de maatschappij. Bijvoorbeeld op de sportvelden. Waar ouders soms heel ver gaan. Hun kind niet alleen toe gillen: 'Kijk uit, hou hem voor je´, maar heel vaak ook: ´Leg hem neer. Waarbij vervolgens het intimideren van de scheids en de grens ook al een trend is geworden.

Vandaag was in het landelijke nieuws dat deze trend inmiddels ook is overgeslagen naar de basisscholen. Verbaal geweld richting de meester of de juf. Liefhebbende ouders van nu blijken in grote getale niet alleen sportdeskundigen te zijn maar tevens ook alles te weten van de pedagogiek in het basisonderwijs. Leraren, die toch al helden kunnen worden genoemd omdat ze voor een minimumsalaris een maximum aan werkdruk moeten ervaren, krijgen nu ook te maken met het openlijke en maatschappelijk ongewenste intimideren door ´liefhebbende ouders´.

En nu is er plots in het altijd zo voorbeeldige politieke leven in ons mooie Noordwijk dus sprake van intimidatie bij politici onderling waarbij de liefde een rol speelt. ´Ik neem dit hoog op, raadsleden moeten in alle vrijheid hun keuzes kunnen maken´, zou de burgemeester hebben gezegd. En ook: 'ik zou hebben ingegrepen indien het aangekondigde stemgedrag zou zijn veranderd'.

Maar ik ervoer, als trendwatcher, al wat langer de aanwezigheid van dit verschijnsel. Al eerder was de kleinste partij in deze coalitie onderwerp van een behoorlijke discussie. Waarbij het stemgedrag juist wel werd beïnvloed. In dat geval werd door de kleinste partij in de coalitie eerst aangekondigd dat een onderwerp in een commissievergadering niet van de agenda mocht worden afgevoerd. Terwijl even later stotterend werd gezegd dat de visie van de grootste partij in de coalitie, toch maar werd overgenomen. In dat geval kon het vermoeden van intimidatie echter niet worden bewezen. En het was misschien een ander geval. Hier ging het (denk ik) niet om het persoonlijk liefhebben. Maar meer om de liefde voor het voortbestaan van een coalitie. Liefde is een ongrijpbaar en wat mij betreft een heilig fenomeen. We weten: 'Licet omne in amore et bellum' ofwel, 'in liefde en oorlog is alles geoorloofd'. Vrij vertaald zei onze burgemeester over de liefde in de raadzaal: 'Echtparen hebben hun eigen verantwoordelijkheid en moeten zelf inzien wanneer iets onwenselijk is'. Een bewijs van vaderlijke wijsheid. Ik kan niet anders dan mij bij deze wijze woorden aansluiten. Woorden die mogelijk als leidraad voor politiek Noordwijk de toekomst ingaan. Je zou harde maatregelen kunnen voorstaan, maar liefde is een serieuze zaak. Daarom wil ik zelf wel mild zijn: Actus non facit reum nisi mens sit rea. Wat zoveel betekend als: 'Eén daad maakt een persoon niet schuldig, tenzij zijn geest schuldig is'.

Uit de krant