wethouder Dennis Salman deed de aftrap van de VVN-actie aan het begin van het kersverse schooljaar. | Foto: Ina Verblaauw
wethouder Dennis Salman deed de aftrap van de VVN-actie aan het begin van het kersverse schooljaar. | Foto: Ina Verblaauw

De scholen zijn weer begonnen

Algemeen

"De scholen zijn weer begonnen" is één van de bekendste campagnes van Veilig Verkeer Nederland. Een week voorafgaande aan het nieuwe basisschooljaar krijgen alle gemeenten van VVN de bij de campagne behorende materialen.

Door Ina Verblaauw

In Noordwijk trapte wethouder Dennis Salman af door op donderdag 24 augustus een bezoek te brengen aan basisschool De Zeehonk. Alle scholieren verzamelden zich op het schoolplein.

Van een toespraak was nauwelijks sprake. Salman vroeg de kinderen waar ze waren geweest deze vakantie. Luidkeels riepen ze hun vakantieland door elkaar heen. Salman concludeerde: "zo ongeveer de hele wereld dus en gelukkig allemaal weer veilig thuis".

Daarna was hij nieuwsgierig hoe de kinderen naar school gaan. De meeste kinderen worden gebracht, lopend of op de fiets. De oudste kinderen komen alleen naar school. Hoewel de meeste kinderen in de nabije omgeving van De Zeehonk wonen, wordt toch een flink aantal kinderen met de auto naar school gebracht. Ook liet hij twee kinderen aan het woord die wel eens betrokken waren geraakt bij een verkeersongeluk.

Salman moedigde de kinderen aan om vooral thuis te vertellen dat de actie is gestart, "want ongelukken willen we voorkomen". Daarna moedigde hij de kinderen aan om zo hard te roepen "veilig naar school", dat heel Noordwijk het kon horen. En dat deden de kinderen maar al te graag.

In de omgeving van alle basisscholen staan rood/geel/blauwe paaltjes op de trottoirs om aan te geven dat er een school in de buurt is. Uit cijfers van VVN is gebleken dat de eerste drie maanden direct na de zomervakantie het risico op een ernstig ongeluk bij kinderen twee keer zo groot is als in de rest van het jaar. Vandaar de campagne.

Nieuw dit jaar is dat er grote spandoeken in de campagne zijn ingezet. De spandoeken hangen op voor automobilisten goed zichtbare plekken in Noordwijk. De spandoeken zijn een aanvulling op de bekende blauwe posters met de kindertekening van fietsende kinderen.

Uit de krant