Wonen op deze plek lijkt plots weer ver weg. De gronduitgifte was deze week onderwerp tijdens een politiek overleg in beslotenheid.
Wonen op deze plek lijkt plots weer ver weg. De gronduitgifte was deze week onderwerp tijdens een politiek overleg in beslotenheid.

Wonen staat opnieuw ter discussie in de gemeenteraad

Algemeen Politiek

raad ♦ Met een doelgroepenverordening, een logisch vervolg op de Noordwijkse woonagenda, ontstaat een wettelijke basis om in bestemmingsplannen en exploitatieplannen uitvoering van gemeentelijk beleid af te dwingen. De sociale huur- en koopwoningen dan aan de gewenste doelgroep te kunnen toewijzen.

De vaststelling van de doelgroepenverordening door de gemeenteraad was deze week onderwerp van discussie. Het creëren van een acceptabele markt in de lokale woningvoorraad voor mensen met een laag inkomen blijft in Noordwijk op de agenda. Terwijl alle partijen zich profileren als strijders voor sociale woningbouw blijkt in de praktijk dat het er maar niet van komt. Partijen bleken het volledig eens. Deze verordening zou nauwelijks het gewenste resultaat bewerkstelligen.
Van Bockhove (LSNZ) verwoordde het duidelijk: 'Dit wordt niks. Hiermee krijgen woningzoekende niet wat wenselijk is'. Hij wees daarbij op de vele hoge grondprijzen die goedkoop wonen onmogelijk maken en waaraan de gemeente van harte meewerkt. De minimum prijs voor een sociale koopwoning is in Noordwijk ongeveer 2 ton. Bockhove nogmaals: 'We moeten een truc verzinnen om wonen goedkoper te maken'.
Wethouder Salman daarop: 'Ik begrijp uw frustratie maar de wet geeft mij nauwelijks meer ruimte. Als u deze verordening niet aanneemt kan iemand uit bijvoorbeeld Almelo onze sociale woningen kopen'. Uit eindelijk werd pijnlijk duidelijk dat de pas aangenomen woonagenda eigenlijk niet compleet was en nu alweer dient te worden bijgesteld.


Bloemenzee

Soms blijven zaken toch nog allemaal buiten het zicht van de burger. Op de agenda prijkte deze week twee maal iets over Gronduitgiftenovereenkomst Bloemenzee. Eerst was dit op de agenda van de commissie waar deze deal met Heijmans ter discussie moest staan. Maar die werd plotseling niet openbaar behandeld maar moest kennelijk in het geheim of liever gezegd in beslotenheid. Omdat er een zogenaamde Allonge te bespreken was. In dit geval zou het een bijzonder juridisch advies zijn. Wat dit verder precies inhield werd in beslotenheid besproken dus mogelijk zitten er nog addertjes onder het gras. Zodat dit kennelijk toch buiten het zicht van de pers, burgers en de meekijkende belanghebbenden dient te worden gehouden.
Hetzelfde onderwerp prijkte 2 dagen later ook op de raadsagenda maar met de toevoeging dat dit deze avond niet behandeld zou worden. Geruchten dat er nu toch nog weer problemen zijn met de veelbesproken Heijmansdeal wilde men ontkennen nog bevestigen.


Exploitatieplan Offem Zuid

Tijdens de behandeling van het exploitatieplan voor Offem Zuid maakte de wethouder duidelijk dat met het opstellen van het exploitatieplan de basis wordt gelegd om grondexploitatiekosten te verhalen de andere grondeigenaren waarmee geen anterieure overeenkomsten zijn gesloten. De berekening van de exploitatiebijdragen vindt plaats, op basis van dit exploitatieplan. Verder kwamen nog een aantal politieke keuzes op tafel. Met name de sociale woningbouw kreeg aandacht. Lenie Zoetendaal (CDA) vroeg naar mogelijkheden om meer sociale huurwoningen te realiseren. Maar wethouder Bakker moest daarbij terughoudend blijven omdat de afspraken in een ver verleden zijn gemaakt. Hij bevestigde de afspraak 30% sociaal maar bij de verdeling van huur en koop zal toch afhankelijk zijn van de bouwer. Ook is er een inspanningsverplichting om huizen energieneutraal te realiseren.
Met grondeigenaar Admiraal wordt nog steeds onderhandelt en een stedenbouwkundig plan is daar in voorbereiding. Hetzelfde zou gelden voor Campri. Voor de uitvoering van de plannen is nog een aankoop noodzakelijk. De eigenaar van de voormalige garage Otto denkt hierbij stevig in het zadel te zitten. Nog steeds wordt er onderhandelt over de aankoop door de gemeente. Maar er blijkt nog duidelijk verschil van inzicht over de waarde van het onroerend goed.

Uit de krant