Vanuit  de bevolking de vraag aan Roberto ter Hark: is hier sprake van corruptie? | Foto: WS
Vanuit de bevolking de vraag aan Roberto ter Hark: is hier sprake van corruptie? | Foto: WS

Opschudding rond RonnieGate

Politiek Noordwijk Zeewaardig

Heel Noordwijk is verbijsterd. De gemeenteraad bleek afgelopen donderdag heel duidelijk aangeslagen. Uit de antwoorden op VVD-vragen werden verpletterende antwoorden geuit. Het is helemaal mis gegaan. De steeds terugkerende bevestigingen dat bestemmingsplannen conserverend werden vastgesteld bleken simpelweg niet waar. Men besloot dat er onderzoek moet komen naar het hoe en waarom.

Vrijdagmiddag klom Roberto ter Hark op een geïmproviseerd podium in Lounge Bar Dylan. Om vandaar de aanwezigen deelgenoot te maken van de jongste politieke ontwikkelingen rondom de affaire die inmiddels de naam 'RonnieGate' verdient. Het gaat dus om de verdubbeling van bouwrechten die aan Bever Holding van Ronnie van de Putte zijn geschonken. Nu moet de onderste steen boven.
Ter Hark hekelde de opstelling van de gemeenteraad die nu het onderzoek ernaar in de schoenen schoof van het college van B&W. Ter Hark: 'Wij staan als liberale partij bij alles voor de eigen verantwoordelijkheid van mensen. En die hebben raadsleden dan natuurlijk ook. De raad is verantwoordelijk als hoogste orgaan van deze gemeente. Ik irriteer me dan ook aan de opstelling van de andere partijen. Zoals D66 die de eigen verantwoordelijk wel predikt maar dat in dit geval niet op zichzelf projecteert'.
De fractievoorzitter van de VVD legde uit dat hij de raad en het college helaas niet wist te overtuigen. In de reacties die volgden kwamen een aantal verdachtmakingen voor. Een concrete vraag aan ter Hark vanuit de zaal was even hard als duidelijk: 'Is hier sprake van corruptie?' Dat kon ter Hark niet bevestigen. Hij had echter nog wel een waarschuwing: 'Denk erom, we zijn er hiermee nog niet. Wij zijn bang dat er binnenkort nog veel meer boven tafel komt'. Een andere vraag betrof de politieke consequenties voor het zittende college. Is dit college aansprakelijk voor mogelijke misstappen of verwijtbaar handelen van een vorig college?
Daarover wordt verschillend gedacht maar de vergelijking met minsteriële verantwoordelijkheid mag in deze in ieder geval niet worden gemaakt. Dat een en ander druk legt op het voortbestaan van de coalitie mag duidelijk zijn.

Uit de krant