Logo denoordwijker.nl
Foto:
Van Dam tot Wurft

Verandering van de Achterzeeweg

Onlangs kreeg ik een ansichtkaart in handen, die waarschijnlijk voor vele Noordwijkers moeilijk te herkennen is. Alles, wat op deze kaart te zien is, is in de afgelopen tijd verdwenen of afgebroken.

Als we een beetje naar links kijken zien we een gebouw, dat bijna een eeuw aan het begin van de Vinkenlaan heeft gestaan. Het gaat hierbij om de boerderij van Gerard Plas, die tegen het einde van de vorige eeuw is afgebroken. Vervolgens zijn hier drie geschakelde villa’s gebouwd. Even naar rechts kunnen we nog net een gedeelte van de gebouwen van de Gasfabriek onderscheiden. Het gas, dat uit kolen werd gestookt, werd opgeslagen in een grote gashouder, die rechts hiervan te zien is.

Van de Vinkenlaan is niets te zien, want zij bestond destijds uit een zandpad, dat tussen de bollenvelden richting de Coepelduinen liep. De voormalige Gereformeerde kerk, die op de hoek Achterzeeweg/Vinkenlaan ligt, werd pas omstreeks 1925 gebouwd en is dus hier nog niet te zien. Deze opname dateert uit omstreeks 1900, dus ruim 120 jaar geleden!

Waar is deze foto genomen? We zien hier een uitgestrekt bollenveld, dat aan de linkerzijde wordt omzoomd door een rij bomen. Daarachter ligt een onverhard pad. We staan hier ter hoogte van de plek, waar de Achterzeeweg uitmondt in de Pickéstraat. Daar stond tot zo’n 90 jaar geleden een oude boerderij, Bedenk ’t end genaamd. Deze boerderij stamde waarschijnlijk al uit het einde van de 16e eeuw. De naam “Bedenk ’t end” is nog vastgelegd als een opschrift op een van de huizen aan het einde van de Pickéstraat. Vanaf de Achterzeeweg keek men bijna overal aan de achterkant van de woningen en bedrijfspanden, die aan de Pickéstraat stonden. Een opvallend gebouw, dat precies op de hoek Achterzeeweg/Lijnbaanweg staat, heeft een bijzondere geschiedenis. Oorspronkelijk was hier een boerderij gevestigd. Later kwam hier de familie Brouwer wonen, die in dit pand een hele tijd een hotel heeft geëxploiteerd. Op het ogenblik is dit pand een woonhuis. De grote voorgevel bevindt zich aan de Pickéstraat. Op dit punt gaat de Lijnbaanweg over in de Gladiolusstraat en is hier sprake van een drukke en belangrijke verkeersader. In de vorige eeuw liep de Lijnbaanweg hier letterlijk dood. Vanuit de Pickéstraat kon men de Achterzeeweg slechts per fiets of lopend bereiken via een smal steegje. Even verder passeerde men de achterkant van de Stoom- en strijkinrichting “De Thijswijk”. Dit bedrijf werd opgericht in de jaren twintig van de vorige eeuw en besloeg een behoorlijke oppervlakte tussen de Achterzeeweg en de Pickéstraat. De oprichters waren de heren Thijssen en Van Wijk. Mijn grootvader bedacht een toepasselijke naam voor dit bedrijf: De Thijswijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hier de gaarkeuken gevestigd. Vlak na de oorlog werkten hier ruim 40 mensen. In 1980 werd dit bedrijf opgeheven en kwam hier een appartementencomplex.

Nu zijn er nog maar twee bedrijven over: garagebedrijf Van Schoten en een schoonheidssalon. Aan de overkant ligt zalencomplex De Vinkenhof, bestaande uit de voormalige gereformeerde kerk en de aanbouw. De Achterzeeweg veranderde langzamerhand in een woonstraat.

De oude Achterzeeweg was in mijn vroege herinnering nog een grindpad met een brede berm, waar we nog hagedissen konden vangen. Zoals onderstaande foto laat zien is daar niet veel meer van over.

Meer berichten