Maja van Hall ontving uit handen van burgemeester Rijpstra de Zilveren Vuurtoren. | Foto: Ina Verblaauw
Maja van Hall ontving uit handen van burgemeester Rijpstra de Zilveren Vuurtoren. | Foto: Ina Verblaauw

Zilveren vuurtoren voor Maja van Hall

Algemeen

De bewoners Maja en Eylard van Hall wonen inmiddels elders in Noordwijk, maar in het pand aan de Voorstraat 69 is een tentoonstelling ingericht van het werk van Maja. Beelden, tekeningen en foto's staan in de woning en het naastgelegen atelier. De tentoonstelling is ingericht door haar zoons Eric en Jurriaan als een eerbetoon aan hun moeder.

Door Ina Verblaauw

Vrijdag 8 juni werd de tentoonstelling officieel geopend door Maja's vriendin, oud-minister van Cultuur Hedy d'Ancona. Jurriaan heette alle aanwezigen een warm welkom toe in de prachtige tuin van het pand en gaf het woord aan d'Ancona. "In 2004 kocht de gemeente Noordwijk het beeld the Family van Jurriaan. Het beeld symboliseert bescherming en geborgenheid. Dat is ook de combinatie tussen het huis en de beelden van Maja. Beelden die weer zijn teruggekeerd naar de plek waar ze werden gecreëerd. Luisteren, grote warmte, gastvrijheid en empathie zit in de persoon Maja. Het slotakkoord gaat gepaard met weemoed, maar aldus Maja zelf: ik heb me altijd rotgewerkt, waarom met stille trom vertrekken". Kunsthistorica Renée Korbee memoreerde persoonlijke herinneringen over de kennismaking en het samenwerken met Maja zoals bij de Beeldenboulevrd en de Droomboom in het LUMC.

Burgemeester Jan Rijpstra vertelde dat bij zijn eerste bezoek aan Noordwijk hij het pand "wel een passende burgemeesterswoning vond". Hiermee kreeg hij bij velen een glimlach op het gezicht. "Jammer dat Hedy geen minister van cultuur meer is. Wij moeten ervoor zorgen dat het pand behouden blijft". Hij riep op particulieren initiatieven te ontwikkelen om het pand voor Noordwijk te behouden. Daarna richtte hij het woord tot Maja. "U heeft aan de kunst een gezicht gegeven, het is op vele plekken in Nederland te bewonderen. U bent een ware ambassadeur van Noordwijk. Als blijk van waardering heeft de gemeente Noordwijk gemeend u de Zilveren Vuurtoren toe te kennen".

Spontaan na de overhandiging begon acteur Peter Faber uit het hoofd een gedicht voor te dragen, dat ging over de liefde. Hij was niet de enige BN-er: ook Jeroen Krabbé, Freek de Jong en oud-premier Dries van Agt waren van de partij. Het officiële gedeelte werd afgesloten met het liedje 'Weet je nog van Herman van Veen, gezongen door Maja Henwood van het Kleijnkoor.

Uit de krant