Na de ondertekening van de overeenkomst volgde een wandeling door de tuin. | Foto: Ina Verblaauw
Na de ondertekening van de overeenkomst volgde een wandeling door de tuin. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Overeenkomst herstel tuin Calorama getekend

Algemeen

Een natuurlijke omgeving stopt niet bij een gemeentegrens. Daarom werd in 2017 besloten tot de oprichting van B(l)oeiende Bollenstreek. Een samenwerkingsverband tussen Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Er werd een gebiedsprogramma opgesteld en aangeboden aan de provincie Zuid-Holland.

Door Ina Verblaauw

De provincie en de gemeenten hebben subsidie verleend om een aantal "Parels" prioriteit te verlenen om deze verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken, zoals Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht. Landgoed Calorama is ook een van deze parels.

Landgoed

Tot 2002 was landgoed Calorama vrij toegankelijk. De schade die dat teweeg bracht, was enorm. Veel afval werd gedumpt, de theekoepel werd twee keer door brand verwoest en bomen vernield. Wethouder Marie-José Fles vond het heel bijzonder om nu op deze plek te staan. "Ik heb de puinhopen gezien in 2002. De bouw van de kasteelmuurwoningen was de redding om de tuin van het landgoed te beschermen". Sindsdien is er heel veel puin geruimd en snoeiwerk verricht. De laatste bewoner van het landgoed, Henk baron Taets van Amerongen, bepaalde dat pas na zijn dood met het herstel van de tuin mocht worden gestart.

Overeenkomst

Donderdag 26 april vond de ondertekening plaats van de overeenkomst tussen de Stichting Calorama Everwijn Taets van Amerongen, de gemeente Noordwijk en B(l)oeiende Bollenstreek. Na de ondertekening van de overeenkomst volgde een wandeling door de tuin onder leiding van Peter Verhoeff. Hij is landschapsarchitect, gespecialiseerd in buitenplaatsen en kasteeltuinen. Wandelen door de tuin van Landgoed Calorama is al prachtig op zich; met de toelichting van de enthousiast vertellende Verhoeff wordt het alleen maar mooier.

Aan de hand van bewaard gebleven tekeningen uit de 18e eeuw, zullen de tuinen in de oude glorie worden hersteld. Aan de rozentuin, de oudste van Nederland, wordt hard gewerkt door hoveniers en vrijwillige schoffelaars. De kruidentuinen, waar Noordwijk van oudsher beroemd om was, zullen opnieuw worden aangelegd. Ook de wandelpaden zullen zodanig worden verlegd, dat ze weer worden als op de oude tekeningen.

De tuinen zullen de komende tijd beperkt worden opengesteld: tijdens Open Monumentendag en de historische wandelingen georganiseerd door De Oude Dorpskern. De herstelwerkzaamheden zullen ongeveer drie jaar in beslag nemen.

Uit de krant