Deze keer eensgezindheid bij de gemeenteraad over de plannen van HVO. | Foto: Wim Siemerink
Deze keer eensgezindheid bij de gemeenteraad over de plannen van HVO. | Foto: Wim Siemerink

Politiek akkoord met nieuwbouwplannen Hotels van Oranje

Algemeen

De gemeenteraad was nu een keer heel duidelijk over de toekomstige ontwikkeling bij de Vuurtoren. Met algemene stemmen ging men akkoord met het ter visie leggen van een voorontwerpbestemmingsplan Hotels van Oranje. Dit nadat er tevens een akkoord was over de zogenaamde anterieure overeenkomst. Met daarin de vastomlijnde voorwaarden over alle mogelijke details.

Het werd besloten in een raadsvergadering waarin het collegevoorstel over het verplaatsen van de weekmarkt opnieuw van de agenda werd gehaald. En waarin nog eens de kritiek op de website van de Gemeente Noordwijk aan de orde kwam. Dit nadat deze week de Adviesraad Natuur en Milieu hierop ondubbelzinnig kritiek had geleverd.

Kritiek kwam er ook uit de mond van Roberto ter Hark naar aanleiding van het agendapunt over het grondwater in Noordwijk. Heel onduidelijk waren een aantal zaken. In het stuk waren bijvoorbeeld de knelpunten in de Hoogwakersbosstraat en in het Duinpark heel onduidelijk of niet meegenomen. Wethouder Bakker kon hierop geen antwoorden geven en daarom moeten de vragen opnieuw en nu schriftelijk worden gesteld. En de beslissingen hierover werden dus opnieuw uitgesteld.
Kritiek kwam er voorzichtig uit de mond van Theo Alkemade (CDA) over het bestemmingsplan parkeren. Die de parkeerverplichtingen bij strandpaviljoenontwikkelingen ter sprake wilde brengen. Niet wat betreft de bestaande zaken maar vooral wanneer er zich een nieuwe situatie gaat voor doen. De gemeenteraad ging verder niet in op deze kritiek, waarna het bestemmingsplan werd aangenomen.


Extra voorwaarden

Tenslotte de eensgezindheid over de Hotels van Oranje. Die kwam er niet zonder extra voorwaarden. In een motie omschreef de raad nog eens nadrukkelijk dat wat betreft het parkeren de afspraken heel duidelijk moeten zijn vast gelegd. Vijf jaar lang moeten er 175 parkeerplaatsen beschikbaar komen voor openbaar gebruik. En de tarieven moeten aansluiten aan die van de omgeving. En bovendien de verplichting tot een voortvarende aanpak zodat in de raadsvergadering van 5 juli a.s. het definitieve bestemmingsplan door de raad kan worden geaccordeerd.


Buren

Eerder op de avond was het buurtbewoner Peter van den Berg geweest die een laatste poging waagde om de gemeenteraad alsnog op andere gedachten te brengen. Hij erkende tot nu toe nauwelijks van zich hebben te laten horen, maar dat hij op het laatste moment, mede namens een aantal andere omwonenden, het verzoek wilde indienen om nog geen besluiten te nemen en de voorgeschotelde plannen opnieuw te toetsen aan de in 2016 bepaalde kaders. Gevolgd door opnieuw onderhandelen over verbetering van de plannen. Zoals het inrichten van de Duintuin die in de huidige plannen aantoonbaar ondermaats zou zijn. 'Ik verafschuw de chantagepraktijken die zijn ingezet, met name de verpaupering van 2 prima hotels ', hield hij de raadsleden voor.
Van den Berg vroeg ook om de lang geleden beloofde maquette, zodat nog duidelijker wordt wat het effect is op de verkeerssituatie en de inpakt van in- en uitritten. De buurman hekelde, op niet mis te verstane wijze, het plan omdat het niets van doen zou hebben met toerisme. Maar dat het slechts tot doel heeft bergen geld binnen te halen. Hij noemde de plannen buitenproportioneel en gaf het de titel 'grootheidswaanzin' en dacht dat dit andere ontwikkelaars, met genoeg centen om een leger juristen aan het werk te zetten, zou motiveren om straks nog groter te willen bouwen.

Geen reacties

Vanuit de raad bleek dat er uiteindelijk geen belangstelling meer was om verder op de klachten in te gaan. Daar was er meer de opluchting dat er na zo veel jaren eindelijk met voortvarendheid kan worden doorgepakt. Buurman van den Berg leek daardoor niet geïmponeerd maar besloot vol vuur richting de gemeenteraad: 'De strijd is nog niet gestreden. Wij zijn vol goede moed'.

Uit de krant