Logo denoordwijker.nl
 | Foto: WS
| Foto: WS (Foto: )

Nieuw wapen, nieuwe vlag

Het had eerst nog wat voeten in de aarde. Het samenvoegen van voormalige gemeentewapens van Noordwijk en Noordwijkerhout werd niet zomaar nieuw gemeentewapen. De Hoge raad van de Adel had een laatste adviserende stem. Een nog juist op tijd ingebrachte correctie door een inwoner van Noordwijk bracht de Hoge Raad van Adel er zelfs toe een eerder advies te wijzigen.

Op deze voorspraak nam de gemeenteraad op 20 december 2019 het besluit om het nieuwe gemeentewapen officieel vast te stellen. Dat werd landelijk officieel na registratie bij diezelfde Hoge Raad van Adel. Die een nauwkeurige omschrijving gaf van het wapen: een zilveren leeuw van sabel, getongd en genageld van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels. De fusiegemeente Noordwijk had hiermee het nieuwe gemeentewapen en de deed er zijn voordeel mee.

Maar bij een gemeentewapen hoort bovendien een bijpassende gemeentevlag. Ook hierbij werd de Hoge Raad van Adel gevraagd om een advies uit te brengen. Zij zijn namelijk de nationale specialist op gebied van heraldiek. Van hen kwam het voorspelbare advies om de vlag uit te brengen met het verleende wapen als uitgangspunt. Dus werd het een rechthoekige witte vlag met op éénderde van de vlaglengte de zwarte leeuw, rood getongd en genageld. De kroon van drie bladeren en de twee parels bleven bij dit ontwerp achterwege.

De deskundigen noemen de witte vlag een vlaggenkundige vertaling van het heraldische zilver in het bestaande wapenschild. De positie van de leeuw op éénderde van de vlaglengte is de gebruikelijke positie in de vlaggenkunde. De Raad van Adel beveelt deze vlag van harte aan. Het is nu aan de gemeenteraad om ook de nieuwe gemeentevlag vast te stellen. Na een officieel gemeenteraadsbesluit zal de definitieve afbeelding van de vlag heel officieel worden vastgesteld en geregistreerd. Nadat de gemeenteraad, zoals verwacht, zal instemmen met het ontwerp, zal de Hoge Raad van Adel een afschrift ontvangen van het gemeenteraadsbesluit waarna de vlag door hen wordt vastgesteld, alsmede de bijbehorende definitieve afbeelding van deze vlag.

Meer berichten