Teamfoto van de Haarlemsche Football Club uit 1887. | Bron: Wikipedia
Teamfoto van de Haarlemsche Football Club uit 1887. | Bron: Wikipedia

Noordwijk bakermat Nederlands voetbal

Algemeen

De sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld gingen heel nieuwsgierig op zoek naar de ontwikkeling van het voetbal in Nederland. En onthulde dat anders dan tot nu toe beweert de eerste serieuze 'football-match' zou zijn gespeeld op zondag 21 november 1886. Plaats van handeling de Koekamp in Haarlem. Tussen de Haarlemsche Football Club (tegenwoordig de Koninklijke HFC) en het Amsterdamse 'Sport'.

Maar dat is niet het ontstaan van het voetbal. Deze week onthult het NRC al dat de eerste echte wedstrijd op gebied van 'met de voet ballen' niet in Haarlem werd gespeeld maar in het voorjaar van 1789 in Noordwijk.

Toen nog niet op een voetbalveld met doelpalen en witte lijnen. Maar op de kronkelige bosweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout, zoals hij nu heet de Gooweg. Nog geen SJC tegen VVSB maar een treffen tussen leerlingen van een toenmalige Noordwijkse internationale school, een instituut van de heer Joseph ter Veer. De juiste datum wordt niet genoemd maar het zou dus ergens in het voorjaar zijn geweest, als afsluiting van een toen georganiseerde sportdag. Het was een strijd tussen twee ploegen. Een compleet Engelse ploeg en een ploeg gevormd door Duitse, Franse, Russische en Poolse leerlingen.

De strijd zou volgens de publicatie in het NRC, zijn uitgeschreven op de 4 kilometer lange toenmalige Gooweg. Halverwege de weg werd afgetrapt. De Engelsen moesten de bal in Noordwijkerhout proberen te krijgen, het andere team juist in Noordwijk. De overwinning zou volgens het boek, door de Engelsen, ondanks een numerieke minderheid, zijn behaald. Ze trakteerden naar Engelse traditie op drank en wel in een herberg in Noordwijkerhout.

Volgens Luitzen en Zonneveld is, hoe en waar het voetbal in Nederland is ontstaan, tot op heden slechts sporadisch academisch onderbouwd onderzocht. Zij claimen dit nu te hebben gedaan. Voor echte voetballiefhebbers, die meer willen weten over de geschiedenis van voetbal in Nederland, schreven zij het boek 'Hoe voetbal verscheen in Nederland'. Het verschijnt als speciale uitgave van het historische blad 'de Sportwereld'.

Uit de krant

Uit de krant