Er zijn gesprekken, maar van concrete plannen op het Gat van Palace is nog geen sprake. | Foto WS
Er zijn gesprekken, maar van concrete plannen op het Gat van Palace is nog geen sprake. | Foto WS Foto: Picasa

Kritische vragen over plannen Gat van Palace

Algemeen

Het Gat van Palace en het bestemmingsplan Zeewaardig blijft de politiek maar bezig houden. Verleden jaar al besloot de gemeenteraad dat er in 2 fases tot herstel van gemaakte fouten moest worden gekomen. Vooral omdat het allemaal zo complex bleek. De gescheiden aanpak betrof op de eerste plaats de zogenaamd gemakkelijke en op de tweede plaats de zeer moeilijk op te lossen fouten.

Er moeten reparaties plaats vinden op enkel plaatsen in Noordwijk aan zee: bij Huis ter Duin, de kop van de Hoofdstraat en aansluitende de Grent en nog enkele plekken. De meeste moeilijkheden worden toch opnieuw verwacht bij de invulling van ontwikkelingen in het Gat van Palace. Eerder meldde het college dat er constructieve gesprekken plaats vonden met zowel eigenaar Bever Holding als met de toekomstige bouwer VolkerWessels.


Actief onderhandeld

Het college meldde kort geleden aan de gemeenteraad nogmaals dat er betreffende het Gat van Palace na een fractievoorzittersoverleg in het afgelopen jaar actief is onderhandeld over een principeverzoek. Maar dat dit traject nog niet is afgesloten.

'Maar inmiddels ligt er wel dat principeverzoek', meldde wethouder Bakker in de commissie. Omdat er nu sprake is van een actieve houding binnen de benuttingstermijn kan nu een bestemmingsplanherziening leiden tot planschade en dat vindt men onwenselijk. Mocht echter alsnog blijken dat het traject helemaal tot niets leidt, kan er wel worden besloten het bestemmingsplan te herzien.


Zorgen

Theo Alkemade (CDA) uitte in de commissie zijn zorgen over de ontwikkelingen en vroeg wethouder Bakker 'Waar wordt over onderhandeld en waar leidt dit heen?' Hij benadrukte zijn wens om geen cadeautjes weg te geven en dus geen gemeentegrond ter beschikking te stellen, geen grondruil te doen en geen concessies over het parkeren. Alkemade resoluut: 'Niks weggeven en tempo maken. Als er lang gepraat wordt dan schuilt het gevaar dat er toezeggingen zijn gedaan en dat acht ik zeer gevaarlijk.'

De wethouder benadrukte dat de procedure nu de status kent dat er een principeverzoek ligt en dat de gemeente de ontwikkelaar de ruimte wil bieden om nu actief te worden. Maar dit alles wekte niet de indruk dat er nog in deze collegeperiode belangrijke besluiten kunnen worden verwacht. Voorlopig lijkt Bever Holding over een zeer lange adem te beschikken. Er lijkt van enige bouwactiviteit op korte termijn voorlopig nog geen sprake te zijn.

Uit de krant