Afbreken van bestaande eenheden en nieuwbouw bij Groot Hoogwaak moet Noordwijk mooier maken. | Foto: WS
Afbreken van bestaande eenheden en nieuwbouw bij Groot Hoogwaak moet Noordwijk mooier maken. | Foto: WS

Nieuwbouw Groot Hoogwaak moet Noordwijk mooier maken

Algemeen

Het wordt ernst met de ontwikkeling van de eerder gepresenteerde plannen bij Zorgcentrum Groot Hoogwaak. Men wil daar echt tot een totaal nieuwe ontwikkeling komen. De politiek wordt deze week verzocht in te stemmen met het vrijgeven van het voorontwerp bestemmingsplan Groot Hoogwaak, zodat er verdere inspraak van belanghebbende en concreet overleg met overheidsinstanties mogelijk wordt gemaakt.

Het college heeft de overtuiging dat, als gevolg van vergrijzing en het feit dat ouderen steeds vaker zelfstandig willen blijven wonen,de behoefte aan zorg- en ouderenwoningen de komende jaren flink zal toenemen. Niet alleen voor Noordwijkers en daarom is er al eerder initiatief ontwikkelt om Noordwijk een centrale rol te gaan geven. Het college zegt daarover: ' Noordwijk leent zich bij uitstek voor het faciliteren van zorg vanwege de ligging nabij zee, strand, duinen en bos. Voor Noordwijk en de regio is er zeker een belangrijke rol mogelijk voor Groot Hoogwaak.


Grootse plannen

Bestuurlijk speelt men op deze behoefte in met de ontwikkeling van woonzorgzones, waarbij wonen, zorg en welzijn in één gebied samenkomen. Het zijn grootse plannen waarbij concreet een bestaand zorgcomplex van 50 zorgappartementen wordt gesloopt en waarvoor in de plaats twee nieuwe appartementencomplexen worden gerealiseerd. Het wordt mogelijk één complex met 53 zorgappartementen en één met 59 vrije sector huur- en koopappartementen. Een zorgwoning blijkt een zogenaamde onzelfstandige woning te zijn, waarvan de bewoners, indien nodig, 24 uur zorgvoorzieningen kunnen krijgen.


Klankbordgroep

De plannen van Groot Hoogwaak houden Noordwijk inmiddels al jaren bezig. Omwonenden en belanghebbenden hebben van meet af aan hun zorgen geuit. Over de diverse onderwerpen die van belang zijn. Zoals de overlast, parkeeroplossingen, schaduwwerking, verkeersbewegingen en bouwperiode. Er werd een speciale klankbordgroep, bestaande uit bewoners, ondernemers en verenigingen. Vorig jaar zijn er een aantal bijeenkomsten met deze klankbordgroep geweest. Deze hebben wel degelijk geleid tot aanpassingen aan het plan. Waarna er een gedegen opzet is gekomen die werd verwerkt in het nu voorgestelde bestemmingsplan.

Voordat er daadwerkelijk gebouwd gaat worden zal er echter nog een behoorlijke weg zijn af te leggen. Daarbij behoren naast nieuwbouw van zorgvoorzieningen nog een groot aantal andere initiatieven die het wonen in of nabij Groot Hoogwaak moeten veraangenamen. De ontwikkeling van de dorpsbrede parkeervoorzieningen zal mogelijk nog van invloed zijn op een definitief akkoord.
Het college heeft echter al veel werk verzet. Onderwerpen zoals duurzame verstedelijking, invloeden op of van klimaat, de natuur, de verkeersstromen,de waterhuishouding, de veiligheid,het vleermuizenbestand en zelfs de mogelijke archeologische bodemschatten waren al onderwerpen in diverse onderzoeken.


Partner

Maar er is meer nodig om tot breed gedragen, gedegen en uitvoerbare plannen te komen. Zo is in het raadsvoorstel daarover uitleg te lezen: 'Een belangrijk deel van 2016 heeft in het teken gestaan van het zoeken van een partner die op een goede manier het vrije sector deel van de nieuwbouw op het eigen terrein wil gaan verzorgen. In het najaar van 2016 is met een geschikte partij tot een principeafspraak gekomen. In 2017 is ervoor gekozen om deze plannen aan te passen, waardoor meer ruimte ontstaat om de bestaande kwaliteiten van de locatie te behouden, te vergroten en in te zetten bij de toekomstige inrichting van het gebied. Zo zorgt het plan ervoor dat de toekomstige bewoners een panorama-uitzicht over de duinen krijgen, kan onder de gebouwen worden geparkeerd en wordt de verbinding met het (duinen)landschap aangegaan.
Er ligt nu dus een ambitieus plan dat heel serieus is uitgewerkt. Met het doel om niet alleen ouderen te huisvesten maar ook om Noordwijk mooier te maken.

Uit de krant