Logo denoordwijker.nl
Foto: WJB
Van Dam tot Wurft

Respect

  Column

“Even een beetje respect graag”. Als beheerder van onze prachtige duinen vragen wij dit de komende tijd aan u. Of wat we daarmee eigenlijk vragen: “Heb even een beetje zorg graag”. Het broedseizoen staat namelijk weer voor de deur. De tijd waarin kleine en grote dieren proberen hun kroost groot te brengen. 

Wat je met rust laat, kan groeien

Om die kleintjes optimaal te laten opgroeien, is een veilige plek om te leven en voedsel te verzamelen natuurlijk heel belangrijk. Rust is daarbij voor veel dieren extra belangrijk. Zij zien ons namelijk (soms terecht), als groot gevaar. 

Je zou maar zo’n klein graspieperkuikentje zijn. Pa en ma hebben hun nestje gemaakt, op de grond, tegen een pol helmgras aan. 

Na een tijdje ga je als kuiken de wereld verkennen rond het nest. Dan ineens verschijnt in de verte een groot, tweebenig silhouet. Wat een paniek en stress levert dat op! En paniek en stress betekenen energieverlies.

Stel: je maakt dit als klein kuiken vijf keer op een dag mee. Dat betekent vijf keer energieverlies. En het is dan ook nog koud en nat en pa en ma vinden weinig insecten. Het kan zomaar betekenen dat je de zomer niet eens haalt.

Dit graspieperkuikentje vertegenwoordigt eigenlijk nog veel meer diersoorten. Voor hen allemaal geldt: verstoring betekent energieverlies en energieverlies betekent een kleinere overlevingskans. 

Maar wat kun je nu doen om die verstoring te voorkomen? 

Het belangrijkste: blijf op de paden. De dieren verwachten dit namelijk. Zij zien ons daar namelijk altijd lopen. Het wordt spannend zodra wij van de paden afwijken en dwars door de duinen gaan lopen. Dan zullen zij moeten vluchten en dat kost energie. 

Kom je graag met de hond naar het duin? Lijn deze dan aan. Dit voorkomt dat zij achter wild aanrennen en dieren opjagen door dwars door de duinen te rennen. 

Als we allemaal genieten met respect kunnen we ook in de toekomst van die mooie dieren blijven genieten. Een mooi doel waar we allemaal de komende tijd ons steentje aan kunnen bijdragen.

En laten we vooral met z’n allen ook gewoon genieten van dit prachtige seizoen. Wie weet ziet u wel een jong ree of spelende vossen. 

Mooi toch?

Meer berichten