Martha Baalbergen is een van de halve finalisten van de Duurzaamheidsprijs. | Foto: PR
Martha Baalbergen is een van de halve finalisten van de Duurzaamheidsprijs. | Foto: PR

'De streek laat zich weer van haar beste, creatieve kant zien'

Algemeen

In een druk bezocht Cultuurcafé – oh nee, wacht. Maar de stemming zat er wél in bij de Voorronde van de Duurzaamheidsprijs. “Wij hebben vanavond tóch een hele serie ondernemers gehoord die werk maken van Mens, Milieu en Maatschappij.” Karin Hoekstra, wethouder duurzaamheid van Hillegom hoopt dat het inspireert. “Duurzaam werken verdient erkenning. En wij helpen ondernemers graag hun plannen mogelijk te maken.”

Eerst moet zij samen met de andere leden van de jury op bezoek bij To Maat, Support Points, Pure Sportswear, Kunstklank, Chocolaterie Pierre en De Bloemist. “Dat zijn de ondernemers die de jury het meest kansrijk vindt.”

Pitches van twee minuten

De stemming onder de deelnemers was goed, ook al zat iedereen netjes op grote afstand van elkaar. Voor de leden van de jury had Het Cultuurcafé in Noordwijk de grote krantentafel voor het podium gezet, zodat het wel de X-factor leek. Organisator Hans van Dalen hield zich streng aan de ‘twee minuten-regel’: “Iedere ondernemer moet evenveel tijd krijgen om zich te presenteren.” Dat leidde hier en daar tot wat vermaak.

“Zoals ieder jaar is het weer verrassend om te zien uit welke bedrijfstakken de deelnemers komen,” zei wethouder Hoekstra namens de jury, “de creativiteit in de streek is groot. Ik vind het mooi om te zien en wij willen dat graag ook aan de hele streek laten zien door middel van de Duurzaamheidsprijs.”

Aan het einde van de avond maakte zij de nominaties bekend: “SupportPoints koppelt softwaretechnici uit de hele wereld aan bedrijven, zodat zij machines die technisch prima in orde zijn langer kunnen blijven gebruiken. To Maat maakt groenteburgers van in de streek geteelde groente en levert die aan horeca (nu even niet) en winkels. Pure Sportswear produceert sportkleding van gerecyclede PETT en breidt verder uit naar bamboe ne houtpulver als grondstoffen. Online boekettenverkoper deBloemist.nl werkt niet alleen aan de certificering ‘Barometer duurzame bloemist’, maar heeft in zijn bedrijfspand vele energiebesparende maatregelen gerealiseerd. Stichting Kunstklank biedt een podium voor (jong) talent, is verbindend in de samenleving en werkt nauw samen met omwonenden. Chocolaterie Pierre, tenslotte, is nauw betrokken bij de boerengemeenschappen waar hun belangrijkste grondstof, cacao, vandaan komt.”

Finalisten

De zes genomineerde organisaties verdienen het om nu veel nader aan de tand gevoeld te worden. “De pitches hebben onze nieuwsgierigheid gewekt. Nu is het zaak om te kijken wie een Finaleplaats verdient. Daarom gaat de jury – in groepjes van twee – op bezoek. Dan nemen wij goed de tijd om naar het hele verhaal te luisteren. En wij kijken bij het bedrijf of op locatie goed achter de schermen.”

Het gaat de jury dan ook om meer dan alleen Mens, Milieu en Maatschappij. “Wij willen dan ook zien hoe innovatief een bedrijf is en hoe groot de impact is op de Duin- & Bollenstreek. Na ons rondje maken wij op 22 juli in het radioprogramma BOBIzzNizz (tussen 20.00 en 21.00 uur op 105.3FM) bekend wie de finalisten zijn geworden.”

De organiserende gemeenten – Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk – vinden duurzaam ondernemerschap belangrijk voor de streek. Vandaar dit vriendelijke ondernemersevenement. Door middel van de bedrijvencontactfunctionarissen en andere specialisten helpen zij ondernemers graag hun plannen mogelijk te maken.

Bedrijven die volgend jaar kans willen maken op de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek kunnen zich nu al aanmelden op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl

Uit de krant