De goede Sint zette zaterdag weer voet aan Noordwijkse grond. | Foto: Marcel Verheggen.
De goede Sint zette zaterdag weer voet aan Noordwijkse grond. | Foto: Marcel Verheggen.

Sinterklaas is aangekomen!

Algemeen

Eindelijk was het zover: na dagen van ongeduldig wachten kwam Sinterklaas zaterdag 16 november per boot aan op het strand van Noordwijk. Vergezeld door heel veel Zwarte Pieten zette de Goedheiligman voet op Nederlandse bodem, daarbij geholpen door de mannen van de KNRM.

Door Ina Verblaauw

Heel veel kinderen, ouders en grootouders gaven hem een warm welkom. Ook burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en NOV-voorzitter Cees van Wijk waren aanwezig om hem te begroeten. Onder de muzikale begeleiding van de Pietenband liep het gezelschap richting het Palaceplein, onderweg veel handjes schuddend, zwaaiend en tekeningen in ontvangst nemend.

Sollicitatie

Op het podium werd de Sint officieel welkom geheten door de burgemeester. "Wat fijn dat u weer veilig bent gearriveerd. Deze intocht is wel de mooiste die ik ooit heb meegemaakt". Dat de Sint goed geïnformeerd naar Noordwijk kwam bleek uit zijn opmerking dat er nog steeds geen nieuwe burgemeester is. "Kan ik ook solliciteren", vroeg hij. Waarop burgemeester Hermans enthousiast antwoordde: "Ja natuurlijk Sinterklaas. We zouden u heel graag als nieuwe burgemeester willen".

Nadat er werd gezongen en gedanst door de kinderen en een optreden van kinderen van de balletschool van Jorien Boot, liep het gezelschap door de Hoofdstraat. Per koets ging het vervolgens door naar de Kerkstraat. Daar stond eveneens een grote menigte te wachten op de sint en zijn pieten. Pepernoten werden uitgedeeld en heel veel kinderen gingen op de foto met de vele pieten die er vrolijk op los dolden.

Noordwijk houdt vast aan de traditie van de zwarte piet. De veegpieten waren elders in het land. Een kleine enquête op het strand leerde dat iedereen de traditie ongemoeid wil laten.

Huis van Sinterklaas

Dit jaar staat Het Huis van Sinterklaas bij de Rollygolf aan de Duinweg 6. Open op de woensdagen tussen 13.00 en 18.00 uur en in de weekends tussen 10.00 en 18.00 uur.

Uit de krant