De winnaars van Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2018. | Foto: Martine Goulmy
De winnaars van Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2018. | Foto: Martine Goulmy Foto: Martine Goulmy

Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2019 weer stapje groter

Algemeen

"Zij doen het al, bewust of onbewust," de wethouders Hoekstra, Van der Laan, Ten Boden, Van den Berg en Knape hóeven 'duurzaam werken' niet meer toe te lichten. "Ondernemers in onze streek doen dat al lang. Sterker nog, ze lopen vaak voorop in hun bedrijfstak. Wij zien in ons werk veel ondernemers in de (sier)teelt, bedrijfsmechanica, dienstverlening of transport met het juiste oog voor Mens, Milieu en Maatschappij. De Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek is ons evenement om hun goede werk in het zonnetje te zetten."

"Ondernemers innoveren door beter om te gaan met mensen, slimmer om te gaan met grondstoffen en zuiniger om te gaan met energie. "Dat vinden de gemeentebesturen bewonderenswaardig. Daarom reiken wij jaarlijks de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek uit aan de onderneming die dat het beste doet. Maar het evenement levert jaarlijks ook een hele serie voorbeelden van duurzaam werken op. Tientallen ondernemers melden zich met concrete plannen. Allemaal werkwijzen die andere ondernemers weer op ideeën brengt. "Daarom doen wij dit jaar twee voorrondes om nog meer ruimte te bieden aan presentaties van goede verhalen."

De broers Jan en Frans van der Slot uit Voorhout legden vorig jaar haarfijn uit wat zij hebben uitgevonden om de bollen die van het land komen goed en goedkoop te drogen. Frans van der Slot: "Kom vooral bij ons kijken hoe dat werkt. Dat delen wij graag met iedereen." Bollenstreekhout wil met iedereen samenwerken zolang het maar oplevert dat in de Bollenstreek gekapt hout daar ook blijft.

Joris Putman kan voor zijn bollen-wodka alleen biologisch geteelde bollen gebruiken. Daarmee biedt hij telers daarvan een extra afzetmogelijkheid. En winnaar Kievit combineert toewijding aan biologisch geteelde groente aan een ruimhartige omgang met medewerkers. In de gemeenten in de Bollenstreek werken minstens vijftien ambtenaren direct voor ondernemers. Die ondernemers kunnen bij hen terecht voor vragen over vergunningen, overheidsprojecten of inkooptrajecten. En zij kijken goed hoe ze lessen van het ene geval ook weer bij andere gevallen kunnen toepassen.

Álle ondernemers kunnen zich aanmelden. Op www.duurzaamheidsprijsbollenstreek.nl kunnen zij het aanmeldformulier invullen. En iedereen die vindt dat een ander de prijs verdient kan op diezelfde site een ondernemer voordragen. De sluitingsdatum voor aanmelding is 14 maart.

Uit de krant