Sebastiaan Bos van Kievit won de Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek. | Foto: Piet van Kampen
Sebastiaan Bos van Kievit won de Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek. | Foto: Piet van Kampen

Duurzaamheidsprijs gaat naar Kievit

Algemeen

Er waren dit jaar 23 bedrijven die deelnamen aan de 'competitie' Duurzaamheidsprijs Duin & Bollenstreek. Na de voorronde bleven er dit jaar op 15 maart zeven genomineerden over. Daaruit selecteerde de 5-koppige jury uiteindelijk de vier finalisten.

Door Piet van Kampen

Tijdens een bijeenkomst vorige week woensdag in het Sikkens Experience in Sassenheim werd de winnaar bekend gemaakt. De vier finalisten waren Bollenstreek Hout uit Lisse, Clusius Craft Distillers uit Katwijk, Van der Slot Tulips uit Voorhout en Kievit (biologische groente en fruit) uit Katwijk. Bedrijven dus met een zeer uiteenlopende bedrijfsvoering en derhalve heel moeilijk te jureren voor Willem Heemskerk (Bloemencorso), Jacco Knape (wethouder Katwijk), Anke Schüttemeyer (duurzaamheidsadviseur) en Tom Otto en John Mijnders, beiden winnaars uit voorgaande jaren. Drie belangrijke criteria voor de jury waren mensen, milieu en maatschappij. De afgelopen maanden werden de vier genomineerden bezocht om een goed beeld te krijgen en tot een juist oordeel te komen.

Aanjagers

Organisator Hans van Dalen reeg de avond verbaal aan elkaar en er werden filmpjes van de bedrijven vertoond. Tevens voerde Van Dalen de vier ondernemers nog even aan de tand en zij mochten hun bedrijf 'verkopen' het geen zij enthousiast en met verve deden. De wethouders Rob ten Bode (Teylingen) en Jacco Knape (Katwijk) kwamen ook nog even aan het woord alvorens de winnaar uit de hoge hoed werd getoverd. Ten Bode: 'De gemeente Teylingen draagt duurzaamheid een warm hart toe. De ondernemers hier vanavond zijn voorlopers en aanjagers van duurzaamheid'.

Zijn Katwijkse collega had op deze 'Dag van de Duurzaamheid' een rondje in de gemeente gedaan. 'De rol van de gemeente is niet zo groot, de ondernemers doen het. Zij hebben de kennis maar de gemeente kan op sommige punten wel een voorbeeld geven'. Hoog tijd om de winnaar bekend te maken.

Erkenning

Wethouder Martijn Bilars (Noordwijkerhout) deed dit en reikte de winnende envelop en oorkonde uit aan Sebastiaan Bos van Kievit uit Katwijk. Het bedrijf dat al 22 jaar biologische groente- en fruitpakketten verkoopt en onlangs een flinke lap grond in de Duinvallei in Katwijk erbij heeft genomen waar biologisch wordt geteeld en mensen met een beperkte toegang tot de maatschappij ook aan de slag zijn.

Bos: 'Ik vind het geweldig. Het waren sterke concurrenten maar het is een erkenning voor ons bedrijf. De ondernemer ontving een geldprijs van 2500 euro en een ontwikkelingsbudget van 5000 euro.

Uit de krant