Staatssecretaris Mona Keijzer ondertekende in Space Expo haar financiële toezegging van vijftien miljoen euro.
Staatssecretaris Mona Keijzer ondertekende in Space Expo haar financiële toezegging van vijftien miljoen euro. Foto: Picasa

Steun voor Space Campus

Algemeen

De Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland steunen de gemeente Noordwijk met een extra financiële impuls aan de Nederlandse ruimtevaartsector. Die steun gaat met name naar de Space Campus Noordwijk. Een gebied gelegen nabij ESA-Estec at moet uitgroeien tot een centrum van wetenschap, onderzoek, ontwikkeling en productie en natuurlijk innovaties voor en vanuit de Europese ruimtevaart.

Staatssecretaris Mona Keijzer, portefeuille Ruimtevaart, en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra stonden samen met burgemeester Rijpstra in de schijnwerpers in Space Expo. Zij ondertekenden in het bijzijn van vertegenwoordigers uit de diverse sectoren hun toezegging van hun financiële bijdrage met een totale som van maar liefst 26 miljoen euro.
Mona Keijzer over het waarom: 'De ruimtevaartsector zorgt hier voor een aanzienlijke hoeveelheid banen en inkomsten. Maar deze activiteiten jagen ook onze kenniseconomie aan en verbeteren onze internationale concurrentiepositie'. Ze benadrukte dat deze steun via het coalitieakkoord tot stand kwam. Ze wilde ook nog wel kwijt: 'Dit is bepaald zinvol want investeringen in de ruimtevaart worden met minimaal de factor 5 terug verdiend'.

Gedeputeerde Adri Blom: 'Zo'n gewenst ruimtevaartcluster levert een belangrijke bijdrage aan grote maatschappelijke opgaven waar we nu voor staan'.

Burgemeester Rijpstra toonde zijn enthousiasme over de samenwerking, die inmiddels tot stand gekomen is, niet alleen met de overheden. Hij noemde de economische agenda Bollenstreek als voorbeeld en roemde het regionale bedrijfsleven dat zijn bijdrage wil leveren. 'We doen het samen. Daarbij spelen Leiden, Den Haag en Delft eveneens een grote rol'.

Franco Ongaro, de sympathieke directeur van ESA-Estec, bleek ook tevreden met de uitbreiding van het gebied met een ruimtevaartcampus . 'ESA-Estec moet niet gezien worden als een geïsoleerd stukje Noordwijk. Wij geloven in deze campus en gaan hier jaarlijks zo'n 150.000 ruimtevaart-gerelateerde gasten ontvangen'. Mona Keijzer had nog een presentje: 'Voor 2019 is er nog eens 25 miljoen door het kabinet beschikbaar gesteld.

Uit de krant