Een artist impression van Esplanade, wat mogelijk op korte termijn door  Ronnie van de Putte toch gerealiseerd gaat worden. | Foto: PR
Een artist impression van Esplanade, wat mogelijk op korte termijn door Ronnie van de Putte toch gerealiseerd gaat worden. | Foto: PR

Gaat Van der Putte echt betalen?

Algemeen Politiek

overeenkomst ♦ Ronnie van der Putte en de gemeente. Het leek nooit meer goed te kunnen komen tussen deze twee kemphanen. Maar de gemeente Noordwijk meldt nu trots dat men met NV Bever Holding en ook de Muntendamsche Investeringsmaatschappij BV tot een finaal vergelijk zijn gekomen.

Het zou gaan met betrekking tot de diverse rechtszaken want op de gemeentesite laat Noordwijk weten: 'Hiermede is een einde gekomen aan langdurige juridische procedures hetgeen de verdere ontwikkelingen binnen de gemeente Noordwijk zonder meer zal bevorderen'.

Het betreft op de eerste plaats de opgelegde lasten onder dwangsom en de invorderingsprocedure van de leges van het voormalig bouwplan Esplanade. De hierbij behorende juridische strijd zal volgens de gemeente nu worden beëindigd en de financiële afwikkeling zou inmiddels zelfs al hebben plaatsgevonden. Burgemeester Rijpstra bevestigd ons een en ander. Hij benadrukt dat er naar aanleiding van de samenwerking met Volker Wessels schot in de zaak is gekomen. In eerste instantie dus richting het plan Esplanade. Maar de burgemeester rekent erop dat dit een begin betekend van de aanpak van de andere objecten. Hij verzucht: 'Ik hoop van harte dat er nu op korte termijn meer actie komt. Niet alleen de sloop van de voormalige manege in de Noordduinen maar ook op andere plekken zoals de Schoolstraat'.

De burgemeester vertelt verder dat de heer van de Putte heeft aangegeven mee te willen werken aan de 'upgrading' van Noordwijk. In dat kader komt het college in de persoon van wethouder Bakker in april al met een bijzondere presentatie over de uitvoering van 'Zeewaardig'. Waarin de reconstructie van het Vuurtorenplein en de realisatie van de plannen op het Gat van Palace zullen worden meegenomen.

En er is meer. Want van de Putte komt ook nog eens met een soort charme offensief. Er is namelijk het initiatief gekomen om te komen tot een fonds wat zich richt op Noordwijkse jeugd.
Burgemeester Rijpstra daarover: 'In onze gesprekken maakte de heer van de Putte duidelijk dat hij niet alleen graag ziet dat Noordwijk een mooi dorp wordt. Maar dat hij daarnaast graag iets wil nalaten in Noordwijk. Met name voor de jeugd'. Er komt daarom volgens een gemaakte afspraak een speciaal fonds waarin de Gemeente Noordwijk €25 000,- stort en Ronnie van de Putte via zijn BV's eenzelfde bedrag. Wat er precies met het fonds wordt gedaan is nog onduidelijk. Maar het moet iets blijvends zijn. Rijpstra blijkt optimistisch: 'Misschien zijn er wel andere partijen die daarin ook mee willen doen'.

De vraag is natuurlijk of er deze keer sprake is van een echte doorbraak. 'Eerst zien en dan geloven', klinkt het per traditie wanneer het over Bever Holding en de Muntendamsche gaat. De deelname in de projecten door Volker Wessels zorgt er nu nog voor dat er het voordeel van de twijfel is. In april komt wethouder Bakker mogelijk met de verlossende zekerheden.

Uit de krant