Afbeelding

La Grande Dame op het strand

Algemeen Duinenpraat

Vorige keer schreef ik over het grootste roofdier van Hollands Duin; de vos. Deze keer gaan we een trede hoger. Het grootste roofdier van Nederland.

Het strand is niet mijn werkgebied, maar maandag was er reden om dáár toch even de benen te strekken. 'Er ligt een grijze zeehond voor strandslag 21,' piept de pager van één van onze vrijwilligers. Zoals veel vrijwilligers, zet deze vrijwilliger zich niet alleen in voor Staatsbosbeheer, maar is hij ook actief bij andere organisaties. In dit geval is het de pager van de EHBZ (Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren - www.ehbznoordwijk.nl) die piept. Al een aantal maanden ligt een grijze zeehond op de stranden langs de Nederlandse vastelandskust. Ze is makkelijk te herkennen aan de brandmerken op haar rug (aan weerszijde het nr. 57) en heeft al heel wat media aandacht gehad.


Al wandelend over het strand is de Grijze dame snel gevonden. Ze trekt ook hier nogal wat belangstelling. Bij het groepje mensen gekomen, dat zich heeft verzameld rond de grijze zeehond, sta ik hoog in oog met het grootste roofdier van Nederland. Dat klinkt spannend, 'oog in oog met het grootste roofdier van Nederland'. Maar de werkelijkheid is dat ze haar ogen nauwelijks open heeft en wat lui haar kop optilt als ik wat dichterbij kom voor een foto. Ik hou me op de afstand die afgepaald is met een rood-wit lint. Zij komt hier immers voor haar rust en wie ben ik om die haar niet te gunnen. Het lint is het werk van de vrijwilligers van de EHBZ en werkt heel effectief. Niemand stapt er voorbij en honden worden onder appèl gehouden.
Aan alles is te zien dat het een dame op leeftijd is. Met ruim 2 meter lengte is het volwassen dame en de littekens op haar lijf zijn tekenen dat ze al heel wat heeft meegemaakt. In haar bek staat een rij flinke tanden. Het is een roofdier immers. Per dag moet er zo'n 6 kg vis gevangen worden. Eenmaal een vis gevangen, laat een zeehond die niet meer los, want een tweede kans krijg je als zeehond meestal niet. Hoewel ze ook dagenlang zonder vis kunnen. Al jagend wordt rustig honderd kilometer afgelegd. Vandaar ook dat deze dame langs de hele kust gezien wordt. Het is ook een teken dat ze op haar oude dag, grijze zeehonden kunnen zo'n 30 tot 45 jaar oud worden, in goede gezondheid verkeert. Maar op het strand zoekt ze vooral de rust. En als we die haar gunnen, kan ze hier langs de Hollandse kusten nog heerlijk genieten van haar oude dag.

En ik geniet ook, op gepaste afstand van het grootste roofdier van Nederland: La Grande dame van de Hollandse Stranden.

Uit de krant