Afbeelding
Foto:

Collegereeks over Microkrediet in Bibliotheek

woensdag 15 mei 2024 11:00 tot 12:00

In de Bibliotheek van Noordwijk start op woensdag 15 mei de collegereeks Microkrediet: Instrument voor armoedebestrijding? In de jaren ‘80 en ‘90 was er opeens een nieuwe hype aan de gang in de ontwikkelingshulp. In plaats van grote sommen geld uit te lenen aan vaak corrupte regimes die daar dan prestige projecten mee bouwden, gingen we geld geven en lenen aan de arme mensen zelf. Miljoenen mensen kregen toegang tot microkrediet: kleine leningen voor vooral vrouwen die daar hun onderneming mee konden financieren. In Nederland werd dit instrument vooral bekend door Koningin Maxima.

Deze collegereeks die uit vier bijeenkomsten bestaat, gaat over die hype in ontwikkelingshulp, over hoe het werkt en misschien wel de belangrijkste vraag: werkt het wel als instrument om armoede te bestrijden? In elk college wordt in gegaan op een ander aspect van microkrediet. Het eerste college gaat over Trickle up versus Trickle down. Na de tweede wereldoorlog bouwde de VN aan een wereld van vrede en gelijkwaardigheid: een Marshall plan voor het arme zuiden. Maar bereikte dit wel de mensen die de hulp het meeste nodig hadden? In het tweede college wordt dieper in gegaan op hoe het allemaal begon met het verhaal van Nobel prijswinnaar Mohammed Yunus, die met kleine leningen vrouwen uit de armoede wilde helpen en hoe dit een wereldwijd succesverhaal werd. Tijdens het derde college wordt gekeken naar microkrediet en onderwijs in Guatemala. Aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk leren de deelnemers hoe microkrediet werkt en wat het betekent voor vrouwen die met een lening een kleine onderneming financieren. Tijdens het laatste college wordt de vraag gesteld of microkrediet wel werkt. Al die mooie dromen dat armoede alleen nog maar in een museum te zien zou zijn, zoals Mohammed Yunus eens zei, wat is daar van terecht gekomen?

De collegereeks vindt plaats op woensdagochtend van 11.00 uur tot 12.00 uur en bestaat uit 4 bijeenkomsten op 15 mei, 22 mei, 29 mei en 5 juni. Een kaartje geeft toegang tot alle vier de colleges en kost €15,00 voor leden en €17,50 voor niet-leden. Aanmelden kan via de website van de Bibliotheek Bollenstreek www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Locatie