Burgemeester Verkleij en raadslid Charlotte Meiland legden de eerste krans. | Foto: Ina Verblaauw
Burgemeester Verkleij en raadslid Charlotte Meiland legden de eerste krans. | Foto: Ina Verblaauw

Opdat wij niet vergeten

Algemeen

Op tal van plaatsen vonden Dodenherdenkingen plaats. Burgemeester Wendy Verkleij en de wethouders Kortleven en Ter Hark waren bij ’s-Heerenloo. Daar zijn in de Tweede Wereldoorlog zes mensen opgepakt en weggevoerd. Naast toespraken werd het geheel muzikaal bijgestaan door Crescendo. De plechtigheid werd afgesloten met een defilé.

Bij de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Oude Zeeweg vond ’s-middags een herdenking plaats met leerlingen van KC Op Zee. Koen Marijt gaf een toelichting welke graven van de oorlogsslachtoffers waren, waarna de kinderen bij al deze graven tulpen neerlegden. In haar dankwoord vroeg burgemeester Verkleij in bijzijn van kinderburgemeester Maxim, aan de kinderen wat het zou betekenen dat je nooit zomaar buiten kunt spelen of naar school gaan en dat de soldaten die sneuvelden, wel heel erg jong waren. KC Op Zee heeft het graf van omgekomen Poolse soldaten geadopteerd. Bij dit graf legden scholieren een bloemstuk.

Bij de plechtigheden in de middag was het droog met zelfs een voorzichtig zonnetje. De officiële herdenking om 20.00 uur voltrok zich in een regenachtige sfeer, waar gelukkig iedereen zich op had voorbereid.

Na de viering in de Maria ter Zeekerk volgde een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats, voorgegaan door The Hague Highland Pipeband. Daar verzorgde Kleynkoor een muzikaal intermezzo. De stille tocht ging vervolgens door naar het oorlogsmonument aan de Oude Zeeweg. De herdenking startte met twee minuten stilte, gevolgd door het zingen van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus. Vervolgens hield burgemeester Verkleij een toespraak, waarna Tess Feelders, leerlinge van het Northgo College een herdenkingsgedicht voordroeg. 

Nicolline van der Spek, namens het comité 4 mei, vertelde de tragische geschiedenis van het aan de overzijde gelegen hotel Panorama, nu Villa de Duinen, voor en tijdens WOII eigendom van de Joodse familie Coltof.

Met het leggen van een krans door de burgemeester Verkleij en raadslid Charlotte Meiland, werd het defilé geopend. Ook werden er kransen gelegd door Veteranen Noordwijk, Politie, Oranjevereniging, Stichting Marhaba en Scouting Norvicus.

Uit de krant