Waikiki heeft een hotelfunctie en krijgt derhalve geen vergunning voor huisvesting arbeidsmigranten
Waikiki heeft een hotelfunctie en krijgt derhalve geen vergunning voor huisvesting arbeidsmigranten Foto: Wim Siemerink

Handhaven bij Waikiki onontkoombaar

Algemeen

De commissie Ruimte was deze week bijeen om vooral te debatteren over het zo nodig wijzigen van bestemmingsplannen. Veel tijd en aandacht werd besteed aan de aanvraag van de eigenaresse van hotel Waikiki. Daar is een handhavingstraject gestart omdat het bestemmingsplan niet toestaat dat daar internationale werkers worden gehuisvest.

De wens om de bestaande illegale situatie te legaliseren vereist een herziening van het geldende bestemmingsplan. Duidelijk werd dat er al jaren sprake is van gedogen en het bleef onduidelijk waarom de handhaving zo laat pas is opgepakt. De discussie moest gaan over het al of niet willen wijzigen van het bestemmingsplan in het voordeel van de aanvraag. Maar duidelijk werd ook dat de commissieleden onwetend waren over de verordening toeristenbelasting, de definitie van een internationale werker of een arbeidsmigrant naast rechten en plichten rond logiesverstrekking. 

Spagaat

Wethouder Kortleven was duidelijk toen hij zei: ’Deze vragen doen niet ter zake. We willen en kunnen de bestemming van de locatie niet wijzigen.’ Commissielid Hans Knapp noemde de situatie ‘bezopen’ en liet weten: ‘We zitten als fractie in een spagaat. Het voelt niet goed dat we na zo’n lange periode gedogen, nu toch moeten handhaven. Helaas moeten we rekening houden met de geldende beleidskeuzes die eerder werden gemaakt.’ Uiteindelijk was de conclusie dat het collegevoorstel in de gemeenteraad in stemming wordt gebracht zonder dat er nog een debat kan plaatsvinden. Maar wel met de mogelijkheid om daar stemverklaringen af te leggen.

Uit de krant