Afbeelding

'Ik heb genoten'

Algemeen

Deze week kwam het droevige bericht van het overlijden van een heel bijzonder man: Gerard van Stijn. Wat je noemt een visionair, die ik op een aantal bijzondere momenten in mijn leven mocht tegen komen.

In mijn jonge jaren kende iedereen in Noordwijk zijn ouders. Want die exploiteerden in de Hoofdstraat het lokale warenhuis J&B. Dat een belangrijke rol vervulde in het lokale winkelaanbod. Zoon Gerard kwam ik tegen nadat zijn vader in een openbare veiling een winkelpand in de Voorstraat had gekocht. Met Gerard ging ik in overleg om de winkel te huren en ter plaatse mijn toekomst als ondernemer te laten beginnen. Een zeer plezierige zakelijke relatie kreeg een vriendschappelijk vervolg. Gerard ging als pionier naar het verre Oosten om hun producten te gaan importeren . De schuur van voormalig bollen- en gerberakweker Cees Alkemade werd een distributiecentrum vol Aziatische artikelen. Die niet alleen hun weg vonden naar het warenhuis in de Hoofdstraat, maar ook naar diverse collega-winkeliers in het land. Gerard was ook jaren lang belangrijk voor de winkeliersvereniging Noordwijk Actief. Gerard was zoals gezegd een visionair en ook een inspirator. Hij probeerde anderen te overtuigen van zijn visie dat er in Noordwijk één groot winkelcentrum zou moeten komen. Met veel winkels die elkaar konden versterken en mogelijk een regiofunctie konden vervullen. Aan de voet van de duinen in het middengebied zodat het zowel voor toeristen als voor inwoners makkelijk bereikbaar zou zijn. Wat in elders wel lukte kreeg Gerard in Noordwijk helaas niet voor elkaar.
Wat later kwam ik weer in contact met Gerard van Stijn. Toen hij toekomst zag in het verhuren van videobanden. Videoland Nederland zag het licht en nog heden ten dage is Videoland actueel, nu met online distributie van tv-series en films.
Gerard, een markante man met humor en vol energie en levenslust. Die met strategische aankopen zijn bezit in de winkelstraten wist uit te breiden. Die een jaar lang voorop liep in de polonaise als Prins Carnaval der Noortukkers. Die niet schroomde vrije tijd en kennis te investeren in o.a. de Lionsclub en de Vereniging de Oude Dorpskern. En daar kennis maakte met de kronkelende logica van politici. Wat hem deed besluiten zelf politiekactief te worden. Zijn kennis en kunde werden echter geëlimineerd door het systeem. Als 'grensgeval'zou hij verplicht zijn te verhuizen. Waardoor hij moest beslissen verder af te zien van een politieke carrière. Deze week was er na een slopende ziekte voor hem het afscheid van het leven en zijn geliefden. Gerard van Stijn . In Noordwijk zal zijn naam nog velen blijvend inspireren. Velen zullen Gerard van Stijn blijven herinneren als een kundige, beschaafde, maatschappelijk betrokken, ruimhartige en unieke persoonlijkheid . Die tot slot aan iedereen heeft laten weten 'Ik heb genoten'. Maar wat zal hij door velen maar met name door zijn familieleden, enorm worden gemist.

Uit de krant