Afbeelding

Ziekenhuiszorg thuis

Algemeen Bij Wilma

Wegens infectiegevaar en valrisico's is het ziekenhuis vaak niet de beste plek voor de kwetsbare oudere met een acute ziekte. In Groningen wordt er een proef gedaan om deze patiënten de ziekenhuiszorg thuis te geven.

Om dit te realiseren is er al in 30 ziekenhuizen verdeeld over Nederland de transmurale zorgbrug actief en dat heeft het aantal sterfgevallen in de groep ouderen met 25 % verminderd. Patiënten krijgen voor hun ontslag bezoek van de wijkverpleegkundige die na het ontslag ook nog een paar keer aan huis komt. Het gaat er simpelweg om dat de mensen de draad thuis weer oppakken, hun routine weer terugkrijgen en dat ze daarbij geholpen worden.

Een andere mogelijkheid is het project ziekenhuis thuiszorgprogram dat men in Groningen wil realiseren. Een goed voorbeeld daarvan is langdurige antibiotica kuren per infuus die thuis gegeven worden, waardoor de patiënt niet langdurig in het ziekenhuis moet blijven. Internationale studies in o.a. Australië en Engeland tonen aan dat de mensen minder complicaties hebben en tevredener over de zorg zijn.

Een ander voorbeeld: Een longpatiënt die al jaren intensieve behandeling van het ziekenhuis krijgt waarvoor hij regelmatig opgenomen wordt. De laatste tijd is hij vergeetachtiger geworden. In overleg met de echtgenote, de huisarts en de wijkverpleegkundige wordt besloten een zuurstofapparaat thuis te plaatsen en indien nodig de medicatie thuis per infuus te geven. Zijn vrouw is blij om hem thuis te verzorgen en de huisarts en de wijkverpleegkundige komen regelmatig langs en kunnen makkelijk overleggen met de specialisten in het ziekenhuis. Alle betrokkenen zijn tevreden over de ziekenhuiszorg die wordt verleend in de thuissituatie.

In de praktijk zijn er veel hindernissen. Er zijn drie wetten die hier overgaan: Wet Maatschappelijke Ondersteuning de ZorgVerzekeringsWet en de Wet Langdurige Zorg. In de palliatieve zorg is dat al stilletjes geregeld en daar kunnen zaken thuis snel in goede banen worden geleid. Er is dus goede hoop voor de toekomst. Bij het verplaatsen van de zorg neemt het ziekenhuis minder patiënten op en moet de thuisorganisatie bereid zijn meer gespecialiseerde verpleegkundigen in dienst te nemen. De kosten gaan voor de baat uit. Bovendien zijn waarschijnlijk consulten door de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn nodig. Waarschijnlijk zou Hospital@Home besparingen opleveren in de ziekenhuiszorg maar er staan kosten in de thuiszorg tegenover. De belangrijkste conclusie is dat er minder complicaties zijn voor de patiënt en dat hij of zij tevredener is over de zorg aan huis.

Dokter Ben Schmidt

Uit de krant