Schrijfster Ariënne Bolt gaf een workshop in het Cultuurcafé. | Foto: Joke van der Zanden
Schrijfster Ariënne Bolt gaf een workshop in het Cultuurcafé. | Foto: Joke van der Zanden
foto's

Kinderboekenfeest in Noordwijk Binnen

Algemeen

jong ♦ Woensdag 5 oktober gaven burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Marie José Fles op het podium voor de Bronckhorstschool het startsein voor het Lemniscaat Kinderboekenfeest met als thema 'Opa en Oma, voor altijd jong'.

Door Joke van der Zanden

Het schoolplein voor de Bronckhorstschool stond vol met vrolijke kinderen die met hun opa en oma of vader en moeder er een leuke middag van wilden maken. Eerst moest er een feestelijke opening plaatsvinden die door het mooie weer buiten werd gehouden. De burgemeester vroeg aan een leerling hoe een opa en oma er eigenlijk uitzien. Na lang denken kwam het woord eruit: met rimpels. Dat klopt. Burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Marie José Fles zijn allebei ook opa en oma.

De burgemeester gaf de kinderen het advies mee om met hun opa en oma naar de boekhandel te gaan om een leuk kinderboek uit te zoeken. "Laat jullie voorlezen. Dat is heel leuk, want een TV en een PC zeggen niets terug en opa en oma natuurlijk wel".
Wethouder Fles doet de hele dag niets anders dan lezen, dikke rapporten. "Niet alle kinderen vinden lezen leuk. Thuis zei ik altijd eerst lezen en daarna mag je TV kijken of computerspelletjes spelen", aldus de wethouder. Leerlingen van de bovenbouw dansten op het podium en zongen een openingslied. Daarna konden de kinderen die al stonden te popelen aan de slag.

Bij de kinderboekenschrijvers en illustratoren zoals Pieter Koolwijk, Marlies Verhelst, Alice Hoogstad, Marloes Morshuis, Tjibbe Veldkamp, Wim Bos, Martijn van der Linden, Ariënne Bolt en Mark Janssen die over Noordwijk Binnen waren verdeeld konden de kinderen workshops volgen. De schrijvers en tekenaars waren niet alleen in de Bronckhorstschool maar ook bij de Rabobank, Het Lieverdje, Boekhandel van der Meer en midden in de Digros. Bij Roses Only konden de kinderen een mooie bos rozen voor hun opa of oma winnen als ze naam, e-mailadres en mobiele telefoonnummer van hun ouders invulden.
Aan het einde van de middag werd het theaterstuk 'Het feestmaal van de Koning' opgevoerd in een overvol Cultuurcafé. De kinderboekenweek duurt nog tot en met 16 oktober.

Twee als opa en oma verkleedde leerkrachten lazen voor in een klaslokaal. | Foto: Joke van der Zanden
Schrijver Pieter Koolwijk sprak in de Digros met wel 22 kinderen. | Foto: Joke van der Zanden

Uit de krant