Afbeelding
Foto:

Helmus Wildeman

Zo’n 15 jaar geleden startte ik met het initiatief ’Z-ambassadeurs’, bedoeld om burgers hun eigen woon- en leefomgeving te ontdoen van zwerfafval. Inmiddels is Rob Choufoer de motor van ruim 120 vrijwilligers die Noordwijk tot één van de schoonste gemeenten van Nederland maken. Met behulp van attributen gefinancierd door de gemeente.

Des te onbegrijpelijker is een initiatief waarvan de voordelen nog lang niet zijn bewezen en wat vooral weer een extra inzet (en ruimte) vraagt van burgers die toch al goed hun best doen om het afval te scheiden. Gelet op de nonchalance van de helaas toch nog heel veel sloddervossen onder ons, vrees ik dat de invoering van weer een nieuwe bak maar weinig voordeel zal opleveren. Nog afgezien van het ongevraagd inpikken van buiten- of binnenruimte. 

Over de haken aan lantarenpalen voor het plasticafval wil ik het al helemaal niet hebben; die maatregel levert naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer zwerfafval op door vogels die de zakken kapot pikken en door de wind die met de zakken aan de haal gaat.

Mijn advies mag duidelijk zijn: ‘Stop met de invoering van de papierbakken en de haken aan lantarenpalen voor plastic adval!'