De wandelingen zijn altijd zeer populair en absoluut de moeite waard om een keer aan mee te doen. | Foto: Willem Krol, archief.
De wandelingen zijn altijd zeer populair en absoluut de moeite waard om een keer aan mee te doen. | Foto: Willem Krol, archief. Foto: KROLFOTO 0622505508

Wandelen door de oude dorpskern

Noordwijk n Elke dinsdagavond van 13 juni tot en met 15 augustus worden rondwandelingen gehouden in de historische kern van Noordwijk Binnen. 


Vanaf 19.30 uur leiden enthousiaste gidsen groepen rond met als startplaats de waterpomp bij het Raadhuis. Er zijn twee routes: de Noord- en de Zuid route. Daarnaast zijn er verschillende thematische wandelingen: De Heilige Bruggen (waterlopen), De Doelen (St. Jorisgilde) en de geschiedenis van de scholen. Deelname: 5 euro per persoon en dat is inclusief een drankje na afloop in Hotel Royal. Op 13, 20 en 27 juni en 4 juli is de Noord- en Zuidroute en themawandeling volg de ‘heilige' bruggen en waterlopen. Deze wandeling volgt de waterlopen in Noordwijk en leidt over de vijf ‘heilige' bruggen, die de oude kern omsloten en belangrijk waren als toegangsweg. De route bestaat al sinds de Middeleeuwen. De waterwegen en de ‘heilige' bruggen zijn nu nog deels zichtbaar

Op 11 en 18 juli is er de Noord- en Zuidroute met de themawandeling scholen uit het verleden. Noordwijk kent een zeer bijzondere onderwijsgeschiedenis die maar liefst zes eeuwen teruggaat. Tijdens deze boeiende wandeling vertellen de gidsen alles over de Latijnse en Franse school en de kloosterscholen. Deelnemers ervaren hoe vooraanstaand het Noordwijkse onderwijs toentertijd al was, zelfs tot ver in Europa.

Op 25 juli en 8 en 15 augustus is er een themawandeling schietterrein van het ‘St. Joris' Schuttersgilde. Langs de Offemweg staan het Doelengebouw en de Schutterswei van het St. Jorisgilde. De geschiedenis gaat tot 1477 (en mogelijk nog verder) terug. Op dit oudste en nog steeds in gebruik zijnde schuttersveld van Nederland bij de Doelen, zullen enkele schutters aanwezig zijn om het schieten te demonstreren.