Marcel IJzendoorn: 'Als ik terugkijk had er toch meer ingezeten'

voetbal n Bij de start van het voetbalseizoen 2022-2023 was de prognose van SJC-trainer Marcel IJzendoorn dat zijn ploeg tot de vijf beste ploegen van de 4e divisie zou behoren. Nu de prijzen zijn verdeeld moet de gedreven voetbalcoach genoegen nemen met de zesde plek. Toch is hij niet ontevreden.


IJzendoorn begon zeer ambitieus aan de voetbalcompetitie. Met een terechte 4-1 overwinning op Alphense Boys gaf hij direct een visitekaartje af. En dat kreeg een goed vervolg met vijftien punten uit zes wedstrijden, waartussen de onverwachte nederlaag tegen Westlandia. De eerste tegenslag kwam met een blessure van centrale verdediger Nick Lim. In een onschuldig ogend duel liep hij een zeer ernstige knielblessure op. En dat luidde feitelijk een periode met meer tegenslagen op. Want ook Tom Duindam, moest op dringend advies van medici, na de winterstop een lange periode van absolute rust inbouwen.

Naarmate de tijd verstreek kreeg IJzendoorn een groeiende lijst met geblesseerden met onder meer Wesley Haasnoot, Jelle van Went, Frans van Niel en ook verdediger Timo Verweij en eerst keeper Lex Hoogervorst en vervolgens ook zijn vervanger Kevin Schelvis geblesseerd moesten afhaken, had de trainer de zware taak om toch nog een representatief elftal te formeren. De gedrevenheid van de trainer was terug te zien in de wedstrijden. De getoonde strijdlust en duidelijk zichtbare teamspirit leverde onverwachte overwinningen op. Maar daar tussendoor ook een aantal onnodige tegenvallers. Met name de wedstrijden tegen Heino, De Zouaven en VOC hadden volgens IJzendoorn wel gewonnen moeten worden. Waardoor SJC de kans op een verrassende eindklassering onnodig verspeelde. Want tegen de kampioenskandidaten HBS, RKAVV en Be Quick 1887 werd wel de volle winst binnen gesleept.

IJzendoorn knikt instemmend als we de wedstrijd tegen Heino betitelen als het breekpunt. 'Maar ook tegen de Zouaven en VOC verloren wij onnodig waardoor we helemaal moesten afhaken ', aldus de trainer.


Tevreden

De nederlagen met grote cijfers waren volgens Marcel IJzerdoorn vooral het gevolg van zijn keuze om soms voor ‘alles of niets ‘te kiezen. ‘Dat was soms naïef met het beschikbare spelersmateriaal maar deze trainer jaagt nu eenmaal altijd op winst', legt hij glimlachend uit. Uiteindelijk kan hij zich vinden in de constatering dat SJC gezien de omstandigheden heel tevreden kan zijn. Trots: ‘We hebben ook kunnen zien dat de jonge talenten, zoals bijvoorbeeld Ralph van Oosten, zich hierdoor sneller konden ontwikkelen. En vergeet niet dat we goed presteerden in het toernooi om de districtbeker waardoor we een plekje veroverde in de strijd om de KNVB-beker in komend seizoen.'

SJC sluit deze week het seizoen af met de allerlaatste training. Op 25 juli staat de eerstvolgende training gepland waar Wesley Haasnoot, Frans van Niel, Kevin Schelvis en Tom Duindam zich weer zullen melden. De terugkeer van keeper Lex Hoogervorst volgt mogelijk eind augustus. Bovendien sluiten op de eerste trainingsavond nieuwe aanwinsten Puck Postma(VVSB), Rick Brabander (Foreholte) en Max de Haas (FC Rijnvogels) zich aan bij de groep.