Afbeelding
Foto: Arie Benschop

Gekriebel

Wat een gekrioel. Als je weleens op Utrecht Centraal bent geweest begrijp je wat ik bedoel. Wat een mensen zie je daar. Zeker op een doordeweekse ochtend, tijdens de spits, is hethier in de grote hal één grote krioelende menigte. Niet vreemd natuurlijk, want dit is hét spoorwegknooppunt van Nederland. Via de 16 perrons stappen 57 miljoen reizigers per jaar hier in en uit de trein. Indrukwekkend! Aan dit station moest ik denken toen ik onlangs bij een mierenhoop stond. Want op kleinere schaal gebeurt hier precies hetzelfde. Indrukwekkend toch, al die krioelende kriebelbeestjes? Of doet alleen deze tekst je al huiveren? 


Ongemak

Een boeiende wereld trouwens. De wereld van de insecten. Al heb ik zelf soms het idee dat onze verhouding met deze beestjes de laatste jaren wat ongemakkelijk is. We weten dat ze nuttig zijn, maar tegelijkertijd vinden we ze ook eng en lastig. Zit je lekker buiten te eten, komen die plagerige wespen je weer lastig vallen met hun gezoem. En dan maken we ook nog onderscheid tussen het soort insect. Want insecten zijn er in vele soorten en maten. Een vlinder in de tuin vinden we mooi om te zien, maar wil die mug in de slaapkamer alsjeblieft even ergens anders gaan vliegen? Inmiddels is het overduidelijk dat het slecht gaat met deze kleine kriebelaars. Onderzoeken die wijzen op drastische afnames van het aantal insecten volgen elkaar razendsnel op. En het einde lijkt nog niet in zicht. Er zijn verhalen dat je autoruit vroeger helemaal smerig kon zijn van de insecten die je tijdens je autorit ‘meenam’. Zelf heb ik dat in ieder geval nog niet meegemaakt. Voor veel mensen is dat een eenvoudig bewijs dat er iets aan de hand is.


Van belang

Ondertussen vraag je je af: is het dan zo erg dat steeds meer insecten verdwijnen? Het antwoord op die vraag is ook helder: ja. Naast het feit dat insecten een groot onderdeel van onze biodiversiteit (rijkdom aan soorten) vormen en verlies aan insecten ook een verlies aan biodiversiteit betekent, zijn er meer redenen waarom het verdwijnen van insecten problematisch is.

Insecten spelen namelijk een belangrijkrijke rol in de gezondheid van de bodem en bestuiving van gewassen. Voor een deel van onze voedselproductie zijn wij dus van deze beestjes afhankelijk. 

Ook zijn insecten belangrijke opruimers in de natuur. Ze zorgen bijvoorbeeld voor het opruimen van mest en dode dieren. 

Ten slotte zijn veel insecten simpelweg zelf weer voedsel voor veel andere dieren, dus belangrijk voor het voortbestaan van die soorten!

Zo aan het einde van deze column gekomen, heb ik het nog niet eens gehad over de schoonheid van insecten. Want als je deze kleine wezentjes goed bekijkt gaat er echt een wereld voor je open. Daarover meer in een volgende column dus…

Foto: Jeanette van Starkenburg.