Twee aanwezigen bleken 85 jaar geleden (!) bij elkaar in de klas te hebben gezeten. | Foto: Ina Verblaauw.
Twee aanwezigen bleken 85 jaar geleden (!) bij elkaar in de klas te hebben gezeten. | Foto: Ina Verblaauw. Foto: ina

Herinneringen aan de bevroren zee en het strandleven van voor de oorlog: 90-plussers onder elkaar

vroeger n De Algemene Noordwijkse Senioren Vereniging ANSV organiseerde vorige week in Het Trefpunt een middag speciaal voor leden van 90 jaar en ouder. Deze mannen en vrouwen laten zich niet meer zo vaak zien op georganiseerde bijeenkomsten van de vereniging.

Door Ina Verblaauw

Zo’n 30 leden kwamen op deze middag af. Het merendeel vrouwen, waaruit weer blijkt dat zij het sterke geslacht zijn. Er ontstonden gezellige gesprekken aan de tafels. Secretaris Chris Andree heette iedereen van harte welkom en gaf een kort overzicht van wat er die middag zou gaan gebeuren. Inmiddels waren de gasten voorzien van koffie, thee en veel lekkers. 


Zelfs na zoveel jaar niet vergeten

Twee blokken films van ieder een half uur werden vertoond, verzorgd door leden van Genootschap Oud Noordwijk. Eerst vier korte films met de onderwerpen: bevroren Noordzee in 1963, het op het strand vastlopen van piratenschip King David Capital Radio, de reddingsboot in oorlogstijd en het strandleven in 1930. Vooral de bevroren zee in 1963 haalde veel herinneringen boven. De meeste mensen konden zich dat nog levendig herinneren en zijn destijds ook naar het strand gegaan. In de pauze kwam de advocaat met slagroom, een sapje, een pilsje of een wijntje op tafel. En traditionele hapjes: blokjes kaas met daarop geprikt een zilveruitje, asperges gerold in ham en leverworst. Daarna werd een film getoond over de historie van Noordwijk, 150 jaar badplaats. Er werden foto’s uitgewisseld en twee mensen bleken 85 jaar geleden (!) bij elkaar in de klas te hebben gezeten. Een geslaagd initiatief van de ANSV.


Primeur: Kunstpreek in Witte Kerk

noordwijkerhout n Kerken vormen unieke plekken van bezinning en contemplatie en zijn al eeuwenlang belangrijke opdrachtgevers voor kunstenaars. 

Daarom is het zo mooi dat deze combinatie ook terug te vinden is in de eerste Biënnale van Noordwijk. 

In het Witte Kerkje in Noordwijkerhout maken de MEERKunstenaars live een portret van kunstenaar Lynne Leegte terwijl zij een unieke kunstpreek ten gehore brengt. 

Dit gebeurt op vrijdag 26 mei gedurende de live portretsessie in het Witte Kerkje.

Aanvang 14.00 uur en de toegang is gratis.


(Tekst : Ans Vianen, foto: Pam)

Afbeelding