Essen

Na twee corona jaren mochten we weer de Internationale Pflanzen Messe in Essen bezoeken. De beurs is gevestigd in het grote Gruga park. Alles wat er is op het gebied van bloemen, bollen en bomen en wat er bij komt kijken. Te denken aan mechanisatie, toegevoegde waarde, teelt buiten en in kassen en, niet te vergeten, de handel.


In een grote stand met bedrijven uit India zaten de exposanten wat verlegen te wachten op belangstelling. Van bamboe, vlechtwerk tot stekbedrijven aan toe. Alles waar je goedkope handjes voor nodig hebt, wilden ze verkopen!


Natuurlijk eerst op bezoek bij de bollenjongens. Die konden naar mijn smaak wel wat meer enthousiasme ten toon spreiden. Na twee jaar onderbreking moet je trompetteren dat je er nog bent. Life en Kicking! De consument is klaar voor het “goedkope” bloemetje.

Bloemen in de winter, waar veel energie voor nodig is, lijken het onderspit te delven. Het wachten is op het voorjaar als de kassen hun werk als zonnecollector gaan doen. Groei met directe zonnewarmte lijkt de enige mogelijkheid. Mij werd verteld dat rozen nu met zeetransport uit Kenia komen. Vijf weken onderweg in gekoelde containers. Het sortiment is er op aangepast. We zullen het zien. Als hier de energiecrisis met hoge prijzen aanhoudt, volgt wellicht ook de ondergang voor andere bloemsoorten.


Naast een echte beurs waar je klanten en collega’s ontmoet, is het ook een plek waar jongeren hun hart kunnen ophalen. Woensdag was de dag voor de volgende generatie, die het zal moeten gaan doen. Ook steden en dorpen konden volop inspiratie opdoen om hun parken, vooral met duurzaam groen, in te richten.


Al met al is de IPM in Essen toch vooral een beurs waar de nieuwste technieken, teeltmethoden en handel wordt geshowd. Het is dé plek voor heel Europa om bij te blijven!