Voorzitter Aad van Berg en wethouder Roberto ter Hark ondertekenen het convenant.
Voorzitter Aad van Berg en wethouder Roberto ter Hark ondertekenen het convenant. Foto: Wim Siemerink

Cultuurraad Noordwijk officieel van start

Algemeen

De Noordwijkse cultuurnota met de titel ‘Cultuur in de Kern 2022-2025 is een basis voor het college voor toekomstig cultuurbeleid. Daarbij zou extern advies van onafhankelijk orgaan onmisbaar zijn. Inmiddels is een stichting Cultuurraad Noordwijk opgericht, waarin door deskundigen op gebied van cultuur hebben zitting is genomen en die het college, de gemeenteraad en andere belanghebbende gevraagd en ongevraagd van advies kunnen dienen. 

In de cultuurnota wordt uitgebreid omschreven wat allemaal onder de cultuur in Noordwijk wordt verstaan. Dat blijkt cultuur in heel brede zin. De leden van de raad brengen elk hun specialisatie in. In de oude raadzaal in Noordwijk werd de komende samenwerking tussen het college en Cultuurraad gestalte gegeven door het officieel ondertekenen van een convenant. Een eerste officiële activiteit van de Cultuurraad die door wethouder Ter Hark heel belangrijk voor heel Noordwijk werd genoemd.

Samenwerken

Roberto ter Hark: ‘De Cultuurraad moet verbinding tot stand brengen tussen al die mensen en organisaties die in de cultuur actief bezig zijn.’ Hij noemde het daarbij van groot belang dat daarbij iedereen mee kan doen en dat er aandacht uitgaat naar vrijwilligers, talentontwikkeling en het bevorderen van deskundigheid. Er moet een cultureel platvorm ontstaan waar mensen elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten en waar samenwerken in een jaarrondprogramma belangrijk wordt.‘ Hieraan voegde hij vervolgens als extra belangrijk aandachtspunt ‘toekomstbestendige verenigingen’ toe. 

Het bestuur van de stichting Cultuurraad Noordwijk bestaat uit voorzitter Aad van den Berg, penningmeester Tim Verplancke, secretaris Liselotte van Diemen en de leden Peter Olsthoorn en Wim Hollart.

Voor alle Noordwijkers

Voorzitter Aad van den Berg gaf direct aan dat de cultuurraad zich in wil zetten voor alle Noordwijkers. De voorzitter is een ervaren bestuurder die eerder als militair bij het ministerie van Defensie werkzaam was en tegenwoordig bij het Ministerie van Binnenlandse zaken werkzaam is. Hij benadrukt dat er gestuurd gaat worden op een meerjarenbeleid en dat hij vooral een luisterend oor wil bieden aan al diegene die zich nu niet gehoord voelen. Er zal een speerpuntenbeleid volgen waarbij er in brede zin advies kan worden gegeven. Een van de speerpunten zal zijn de ouderen erbij te betrekken, maar daarnaast de jongeren op de juiste wijze te bedienen door in vastgestelde behoeften te voorzien.

De samenwerking met de gemeente Noordwijk zal vooral een op een met wethouder Ter Hark zijn. Van den Berg acht het belangrijk dat er regelmatig netwerkbijeenkomsten zijn met enkele belangrijke spelers in het veld.

Enthousiasme lijkt het kenmerk van de leden van de stichting Cultuurraad Noordwijk. En daar zullen de inwoners ongetwijfeld van gaan profiteren.